4 iunie, 2020

Obiectivul Ministerului german al Economiei  este ca economia Germaniei, cea mai mare din Europa, să revină la nivelurile de dinaintea crizei în a doua jumătate a anului 2022, potrivit ministrului Peter Altmaier.

În Trimestrul 2 este de aşteptat cea mai gravă recesiune după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Ţinta mea de ministru al Economiei, obiectivul guvernului federal, este să revenim pe o traiectorie de creştere încă din acest an, din a doua jumătate a anului, să înregistrăm o dinamică de creştere solidă de aproximativ 5% anul următor şi să revenim la tăria de dinaintea pandemiei de coronavirus în a doua jumătate a lui 2022, cel mai târziu”, a spus Peter Altmaier, citat de Reuters.


„Economia nu a trecut încă de minim căderii. În săptămânile şi lunile următoare vom traversa împreună momente dificile”, dar „există lumină la capătul tunelului”, a mai declarat Peter Altmaier.

Pe de altă parte, lumina de la capătul tunelului nu este atât de puternică, dacă nivelurile pre-criză invocate sunt cele din 2019, când economia s-a confruntat cu recesiunea tehnică, în trimestrul 3, iar creșterea economică pe tot anul a fost de doar 0,6%.

(Citiți și: „Recesiune tehnică în Germania: Economia s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv – Bundesbank”)

Este drept că Germania a înregistrat şi în 2019 cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global, de 293 de miliarde de dolari şi că excedentul bugetar a fost de 1,5% din PIB.

Coaliţia guvernamentală condusă de Angela Merkel a convenit, miercuri seara, să lanseze un pachet de stimulente în valoare de 130 de miliarde de euro, în ideea de a accelera revenirea Germaniei din criza coronavirusului.


Peter Altmaier a subliniat că acesta va fi cel mai mare pachet de stimulare a economiei de la înfiinţarea Republicii Federale în 1949.

Printre măsurile anunţate miercuri figurează, pe lână reducerea temporară a TVA şi transferul datoriilor comunelor spre statul federal, o alocaţie familială de 300 de euro pentru fiecare copil sau noi ajutoare pentru firmele în dificultate. Prima pentru cumpărarea unei maşini electrice va fi dublată, de la 3.000 de euro la 6.000 de euro.

Acest plan de stimulente se adaugă planului de ajutoare de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în punctul de vârf al pandemiei, şi care prevedea ajutoare pentru firme şi împrumuturi garantate de stat în valoare de miliarde de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: