sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 februarie, 2021

Oamenii ar trebui să-și schimbe radical modul de viață pentru ca obiectivele netralității climatice, prevăzute de Pactul Verde al UE (Green Deal), să poată fi atinse:

  • fie prin creșterea considerabilă a prețului poluării, respectiv al certificatelor verzi cumpărate de poluatori,
  • fie prin înăsprirea legilor până „la un fel de eco-dictatură”, notează analistul Eric Heymann, într-o notă a Deutsche Bank.

„Dacă vrem într-adevăr să ajungem la neutralitatea climatică, va trebui să ne schimbăm modul de viață în toate aspectele consumului. Pentru că pur și simplu nu există tehnologii eficiente care să ne permită să ne menținem standardul de viață actual în condiții de neutralitate climatică”, spune Eric Heymann.

Și atunci, „prețurile certificatelor de carbon va trebui să crească considerabil pentru a-i obliga pe oameni să își schimbe comportamentul”,  producând scumpiri în lanț. „O altă opțiune (sau poate una suplimentară) este înăsprirea considerabilă a legilor” , explică analistul Deutsche Bank.


„Poate că va trebui să ne punem întrebarea dacă și în ce măsură suntem dispuși să acceptăm un fel de eco-dictatură (sub forma unor noi reglementări și legi) pentru a ne apropia de neutralitatea climatică, conchide Eric Heymann.

Adevăruri neconvenabile: energiile regenerabile vor fi departe de a deveni principalul pilon al producției globale

Oameni iau zilnic decizii cheie de consum, privind mijloacele de transport, încălzirea locuințelor sau dotarea acestora, dar iau aceste decizii mai degrabă pe baza veniturilor fiecăruia, decât pe considerente climatice – constată analistul citat.

(Citiți și: „Noul decalog al Regulamentului european TEN-E: Energia verde offshore și hidrogenul – miza de 600 mld. euro”)

Analistul de la Deutsche Bank propune confrutarea cu un adevăr neconvenabil: cererea globală de energie va crește probabil în următorii ani, determinată în principal de creșterea populației (cu 80 de milioane de oameni în fiecare an) și de „apetitul pentru prosperitate”.

Combustibilii fosili vor rămâne cea mai importantă sursă de energie, deocamdată, spune comentariul citat.


Ponderea combustibililor fosili în cererea de energie primară se va ridica în continuare la 56% în 2040, chiar și conform celui mai recent scenariu de dezvoltare durabilă al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), care include măsuri de protecție a climei mai multe decât cele prevăzute în Acordul de la Paris – spune nota Deutsche Bank.

Aceasta este deja o reducere masivă față de nivelul actual de 80%. AIE se așteaptă ca sursele de energie regenerabile să aibă o cotă de 35% din consumul total de energie.

„Chiar și în acest scenariu optimist, energiile regenerabile vor fi departe de a deveni principalul pilon al producției globale de energie”, mai spune Eric Heymann.

UE va trebui în cele din urmă să recunoască faptul că toate sursele de energie vin cu riscurile lor specifice, cu avantaje și dezavantaje comparative în ceea ce privește eficiența economică, fiabilitatea, capacitatea și durabilitatea climatică – conchide analistul Deutsche Bank, în documentul citat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: