vineri

19 aprilie, 2024

18 iunie, 2020

Fostul director general şi fostul director medical ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, împreună cu alți doi medici având funcții de conducere sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă şi zădărnicirea combaterii bolilor, a anunţat joi Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Procurorii nu au făcut public numele celor patru, dar potrivit Monitorului de Suceava, aceștia sunt:

  • Vasile Rîmbu – fostul director general
  • Mircea Macovei – fostul director medical
  • Dorina Chirap – director de îngrijiri
  • Cătălina Zorescu – coordonator al Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor

Acuzațiile aduse de procurori:


În sarcina primilor doi suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că:

  • În perioada ianuarie 2020 – 25.03.2020, suspectul, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, şi-a încălcat obligaţiile legale prevăzute de art. 168 alin. 1 şi alin.2 din Legea nr. 95/2006 rep., respectiv de a organiza, conduce şi administra spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor şi asistenţă medicală de urgenţă oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o  ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava.
  • În perioada ianuarie 2020 – 23.03.2020 suspectul, în calitate de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava şi-a încălcat obligaţia legală prevăzută de art. 168 alin.2 din Legea nr. 95/2006 rep., respectiv de a participa, alături de manager, la organizarea asistenţei medicale, astfel încât spitalul să fie în permanenţă pregătit pentru asigurarea asistenţei medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale şi alte situaţii de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activităţii de asistenţă medicală a spitalului, punerea unităţii medicale în imposibilitatea de a-şi îndeplini una dintre cele două principale obligaţii, definitorii pentru orice spital şi afectarea decisivă a capacităţii de răspuns a spitalului la situaţia de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei din întregul judeţ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Judeţean Suceava.

În sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că:

  • În perioada ianuarie 2020 – 25.03.2020 suspectul, în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile de îndrumare, coordonare şi control a activităţii de prevenire a îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, deşi răspundea în mod direct de prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 730/2018, precum şi atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016.
  • În perioada ianuarie 2020 – 23.03.2020, suspectul, în calitate de director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale privind elaborarea de măsuri destinate, printre altele, pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, şi privind urmărirea şi controlul implementării acestora, deşi răspundea în mod direct de asigurarea condiţiilor corespunzătoare de muncă pentru prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1628/2007, precum şi atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016.
  • În perioada ianuarie 2020 – 23.03.2020, suspecta, în calitate de director de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale privind elaborarea de măsuri organizatorice destinate, printre altele, pentru prevenirea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, privind urmărirea implementării acestora, privind cunoaşterea şi respectarea lor la nivelul unităţii sanitare, privind controlul respectării acestora, deşi răspundea în mod direct de luarea măsurilor necesare pentru cunoaşterea şi respectarea de către personalul medical al spitalului a reglementărilor generale de sănătate şi securitate în muncă, destinate să prevină îmbolnăvirile profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1628/2007, precum şi atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016.
  • În perioada ianuarie 2020 – 02.04.2020 suspecta, în calitate de coordonator al Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a luat măsuri utile, necesare şi eficiente pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2 la Spitalul Judeţean Suceava, respectiv şi-a încălcat obligaţiile legale legate de activitatea Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, privind prevenirea şi limitarea îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, în contextul pandemiei provocate de SARS-CoV-2, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaţilor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, respectiv a încălcat atribuţii prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016.

În sarcina fiecăruia din cei patru suspecţi s-a reţinut săvârşirea a câte unei infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 şi alin. 5 Cod penal, constând în aceea că:

  • În intervalul de timp cuprins între ianuarie 2020 şi 23.03 – 02.04.2020, membrii comitetului director al Spitalului Judeţean Suceava care aveau atribuţii în domeniul asigurării asistenţei medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale şi coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecţiilor asociate asistenţei medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea şi limitarea răspândirii infecţiei provocate de SARS-CoV-2 (raportat la atribuţiile fiecăruia) după cum urmează:
  • – măsuri dispuse prin Legea nr. 95/2006:
  • – măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 730/2018,
  • – măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1628/2007
  • – măsuri dispuse prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1101/2016,
  • – măsuri dispuse prin Ordinul Comandantului Acţiunii, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 74525 din 18.03.2020,
  • – măsuri dispuse de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin metodologii şi alte documente similare, publicate pe site-ul oficial al instituţiei, www.insp.ro,

iar nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecţiei COVID-19 în interiorul Spitalului Judeţean Suceava, care a devenit focar de infecţie COVID-19 şi principal vector de răspândire a acestei infecţii în afara spitalului, în mun. Suceava şi în judeţ, iar consecinţa directă a răspândirii infecţiei COVID-19 ca urmare a nerespectării măsurilor este decesul unei paciente determinate.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: