marți

23 aprilie, 2024

9 februarie, 2023

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii urmează să semneze un parteneriat cu Comisia Europeană pentru cel mai mare program de investiții al Uniunii- InvestEU, a anunțat marți Dumitru Nancu, Director General al FNGCIMM.

”Fondul a intrat în anul 2021 într-o evaluare a Comisiei Europene pentru că încercăm să intrăm în cel mai mare program de investiții al UE- InvestEU. Vom fi prima din România- deja raportul KPMG România și Luxemburg a fost trimis la Comisia Europeană, suntem acum în proces de clarificări. Sperăm ca până la sfârșitul acestui trimestru să semnăm acordul de parteneriat cu CE pentru garanții acordate direct de Comisie.

Este un program generos unde vom introduce 4 produse noi- e vorba de garanția protofoliu pentru agricultură, pentru start-up-uri, pentru producție și pentru digitalizare”, a declarat Dumitru Nancu în cadrul conferinței ”Banii României producătoare – finanțarea economiei private”, organizată de CursDeGuvernare.

Sinteza celor 20 de ani de activitate


Dumitru Nancu a făcut o sinteză a activității instituției pe care o conduce:

  • Din anul 2002, de când a fost înființat Fondul, și până acum au fost acordate un număr de 461817 garanții, din care o pătrime din 2020 până în prezent.
  • Ca valoare: 163 miliarde lei garantați, din care aproape 45% a fost în perioada 2020-2022
  • Impactul fiscal al IMM Invest pe 2020: 26.000 IMM care au accesat programul. 23 de instituții financiar bancare au creditat IMM cu 15 miliarde. Fondul Național de Garantare a garantat cu 11 miliarde.

Eficiența IMM Invest

De la începutul programului IMM Invest Romania au fost acordate 57.730 de credite, valoare finanțării făcute de 21 de instituții financiare bancare este de 41 miliarde lei, valoarea garanției acordate de Fond este de 33 miliarde lei, iar efortul statului român – ajutorul de stat care a constat în dobânzi pe o perioadă de 12 luni, comisioane de garantare și de risc – a fost de 1,4 miliarde lei.

Dumitru Dancu a anunțat că, în acest moment, credite neperformante sunt 155, iar plățile efectuate de FNGCIMM au fost în valoare de 47 milioane – un procent subunitar, plătit din comisionul de risc.

Planurile pentru 2023

”În ceea privește IMM Invest +, noi sperăm ca pe 15 februarie să avem toate convențile semnate cu instituțiile financiar bancare, ordinul este pe circuit de avizare, practic sperăm să îl publicăm mâine în Monitorul Oficial. Este singurul program pentru care, începând din 1 iunie 2020, platforma este deschisă, se pot înscrie IMM. Nu este pe criteriul primul venit, primul servit, este un program digitalizat 90%.


Este pentru prima dată când deschidem programul la începutul anului, când Comisia ne-a acordat o prelungire de 1 an, față de celălalt cadru când prelungirea se făcea din 6 în 6 luni”, a anunțat Dumitru Nancu.

În ceea ce privește alte programe, directorul general FNGCIMM a enumerat:

”Avem parteneriat cu Ministerul Antreprenoriatului pe programele pe care le vor derula. Avem și programul Optim, acordăm o garanție de maxim 400.000 lei pentru un credit de 500.00 fără garanții din partea întreprinzătorului. Este un program care funcționează din 2020, complementar, mai ales pentru start-up-uri, firme mici.

Mai avem garanții în administrare de la Ministerul Agriculturii, avem programul ”De 3 ori subvenția” și mai acordăm garanții pentru avansurile primite de UAT-uri în cadrul programelor gestionate de AFIR.

Anul acesta și ultimele 3 luni din IMM Invest am obținut din partea Comisiei Europene și un program pentru UAT-uri – ”Garant Construct”, care s-a împărțit în doi piloni. Pentru IMM se finanțează investiții de capital de lucru, pe o perioadă de 3 ani, maxim 5 milioane lei. Garanția statului este de 90%. Iar pentru capital de investiții, un credit pe 6 ani de 10 milioane lei, din care garanția statului este de 90%, iar perioada în care se acordă subvenția pentru dobândă este de 12 luni.

Avem o relație foarte strânsă cu MIPE. Suntem în discuții pentru programul pentru întreprinderi sociale, unde sunt 90 milioane de lei. Suntem în discuții și pe POCIDIF, alte instrumente financiare pe care dorim să le implementăm prin Fond.”

Citește AICI slide-urile de prezentare ale lui Dumitru Nancu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: