Circa 35.000 de doze de vaccin anti-Covid produse de AstraZeneca vor fi distruse, pentru că nu pot fi donate cu doar șase zile înainte de a expira, a declarat joi Valeriu Gheorghiță.
La un preț de doi euro pe doză, pierderea este de cel puțin 70.000 de euro, în condițiile în care state mai sărace decât România, precum Republica Moldova sau Ucraina, nu au vaccinuri.
Aceste doze au fost deja distribuite în centrele regionale din țară, dar oamenii evită imunizarea cu acest ser, astfel încât numărul celor cărora li se administrează Vaxzevria a coborât sub 100 pe zi.
În perioada următoare, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea decide prelungirea termenului de valabilitate a vaccinurilor, pe baza studiilor efectuate, a mai declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).
Doar 24% din populația României s-a vaccinat anti-Covid cu cel puțin o doză, până la 21 iunie, conform ourworldindata.org, procent ce menține țara pe penultimul loc din clasamentul UE, la distanță de aproape 10 puncte procentuale plasat imediat deasupra, Letonia.
Donațiile României către statele vecine care nu sunt membre UE
România a contramandat deja recepționarea a 4,5 milioane de doze de vaccinuri anti-Covid ce urmau să sosească în luna iunie, dar o parte din livrări continuă, deși capacitățile de stocare în condițiile speciale de temperatură sunt reduse.
Așa încât, Guvernul a aprobat OUG prin care dozele de vaccin inutile vor putea fi vândute (fără a face profit, deoarece legislația europeană interzice acest lucru) sau donate.
Până acum, România a făcut sau a promis următoarele donații:
- peste 400.000 de doze de ser produs de AstraZeneca au fost donate Republicii Moldova
- alte 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca vor fi donate Ucrainei
- 50.400 de doze au fost trimise în weekend către Serbia (tot donație)
Mai puțin de 1% din populația țărilor sărace a fost vaccinată
Doar 21.8% din populația adultă de pe Terra era vaccinată cu cel puțin o doză de ser anti-Covid, la 21 iunie.
În timp ce statele bogate se apropie de imunizarea colectivă, în statele cu venituri mici primiseră cel puțin o doză doar 0,9% din locuitori.