duminică

23 iunie, 2024

18 martie, 2014

Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil, luni, recursurile formulate de Energy Financing Team AG (”EFT AG”) şi Energy Financing Team Romania SRL (”EFT Romania”), împotriva denunţării contractelor bilaterale de vânzare a energiei electrice „ieftine” de la Hidroelecrica, anunţă un comunicat al companiei.

„Cele doua recursuri au transat irevocabil in favoarea Hidroelectrica doua dispute majore, respectiv denuntarea contractelor bilaterale de vanzare a energiei electrice si activarea clauzei de forta majora, in schimb casarea unor hotarari ale judecatorului sindic si trimiterea lor spre rejudecare a vizat doar aspecte de ordin procedural. Cata vreme, doua completuri diferite din cadrul aceleiasi instante Curtea de Apel a respins recursurile in instanta ale unor traderi de energie, demonstreaza inca o data grava eroare in care s-a aflat completul de judecata din 25 februarie 2014 care a dispus redeschiderea procedurii insolventei Hidroelectrica”, a declarat Remus Borza, practician coordonator al Euro Insol SPRL, administratorul judiciar al Hidroelectrica S.A, citat în comunicatul companiei.

Redăm comunicatul Hidroelectrica:


„Analizand oportunitatea si profitabilitatea contractelor si conventiilor incheiate cu cele doua EFT-uri, administratorul judiciar Euro Insol SPRL a decis, denuntarea contractelor bilaterale incheiate cu cele doua societati incepand cu data de 01.08.2012, contracte care doar în perioada 2006 – 31.05.2012 au generat o pierdere pentru Hidroelectrica in suma de 502.880.787 lei.

Ca efect al denuntarii contractelor bilaterale incheiate cu EFT AG si EFT Romania,contracte valabile pana in anul 2015, administratorul judiciar Euro Insol SPRL a disponibilizat o cantitate de energie electrica de 6.429.806 Mwh, pe care a valorificat-o pe bursa de energie la preturi net superioare pretului contractual.

Reamintim ca, la data deschiderii procedurii insolventei, Hidrolectrica era parte intr-un numar de 11 contracte bilaterale de furnizare a energiei electrice, care, in conditiile pietei de energie electrica, erau paguboase pentru societate. Contractele bilaterale au generat in perioada 2006-2012 pierderi financiare de 4,9 miliarde de lei, adică aproximativ 1,1 miliarde de euro.

Aceeasi instanta, respectiv Curtea de Apel Bucuresti, care pe 25 februarie a admis recursurile altor traderi de energie si a trimis spre rejudecare la tribunal contestatiile ce vizau plata unor daune ca efect al denuntarii contractelor, sau chiar masura denuntarii lor, pe 3 martie 2014 a respins si recursul Electrocarbon impotriva masurii Euro Insol de activare a clauzei de forta majora in perioada august – noiembrie 2012”.

Rămâne în insolvenţă


Hidroelectrica s-a întors în insolvență, după ce Curtea de Apel București (CAB) a admis pe 25 februarie contestațiile la ieșire formulate de mai multe firme ale așa-numiților ”băieți deștepți”.

Pronunțarea CAB a casat închiderea procedurii, astfel încât Hidroelectrica reintră în insolvență, se întoarce la judecătorul sindic și la reorganizare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: