România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Dosarul lui Sorin Blejnar cu mita de 2 mil. de euro a fost restituit DNA
de Vladimir Ionescu , 5.11.2020
Curtea de Apel București (CAB) a decis restituirea la DNA a dosarului în care fostul șef al ANAF Sorin Blejnar și fostul șef al Vămilor Viorel Comăniță, din perioada guvernării lui Emil Boc, sunt acuzați că ar fi ar fi primit două milioane de euro de la gruparea evazionistă a lui Radu Nemeș.
În acest dosar, instanța a eliminat sutele de interceptări realizate de SRI.
Deciza Curții de Apel București nu este definitivă.
Sorin Blejnar se află în închisoare, unde execută o pedeapsă de cinci ani primită pentru trafic de influență, pentru comisionul de 20% cerut unui om de afaceri pentru a i se încredința contracte pe bani publici.
Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media, motivul restituirii ar fi cererea instanței ca anchetatorii să precizeze exact data și ora primirii mitei, nu perioada în care cei doi foști oficiali ar fi primit-o.
Pe 31 iulie 2020, judecătorul de cameră preliminară de la CAB a anulat sute de înregistrări telefonice, realizate de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN), inclusiv cele dintre Codruț Marta si Elan Schwartzenberg, în baza deciziilor CCR 55/2020 și 22/2018.
Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a depus un proiect de lege pentru salvarea probelor obținute de SRI pe MSN, însă acesta este blocat în proceduri parlamentare.
Proiectul de lege prevede că interceptările pot fi mijloace de probă în procesul penal, cu condiţia ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă, cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute.
Proiectul de lege a venit după decizia CCR 55/2020 care spune că probele obținute de SRI pe MSN nu sunt valide în condițiile în care procedura de contestare a acestora nu este clară. Prin urmare, soluția este punerea în acord a legislației cu decizia CCR.
În aprilie 2019, Nemeş a fost condamnat definitiv la 7 ani şi jumătate de închisoare pentru evaziune fiscală de peste 57 de milioane de euro, prin neplata accizei pentru 90.000 de tone motorină.
Radu Nemeș își notase șpăgile către Sorin Blejnar și Codruț Marta (fostul lui șef de cabinet, dispărut din 2012).