12 mai, 2016

Camelia-si-Dan-VoiculescuCurtea de Apel București a pronunțat joi prima sentință din Dosarul de șantaj al Antenelor: Dan Voiculescu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, fiica sa, Camelia Voiculescu – doi ani cu suspendare, fostul președinte ANAF Șerban Pop – doi ani cu executare.

Sentința nu este definitivă și va fi atacată, DNA fiind nemulțumită de pedepse, pe care le consideră mici.

În dosar, cinci persoane sunt acuzate că au folosit instituții media (televiziuni, publicații on line și scrise) pentru șantaj, cu scopul obținerii de foloase materiale ilicite însemnate.

Condamnările:


Dan Voiculescu – condamnat la doi de închisoare cu executare pentru complicitate la infracțiunea de șantaj. Pedeapsa se contopește cu cei 10 ani condamnare în dosarul ICA, așa încât totalul de executat rămâne tot de 10 ani (la care se aplică diferitele reduceri de pedeapsă de care poate beneficia – pentru vârstă, muncă etc.)

George Sorin Alexandrescu, director general al SC Antena TV Group SA – trei ani și jumătate cu executare, pentru șantaj

Camelia Voiculescu, asociat la SC Antena TV Group SA – acuzată de complicitate la șantaj, a fost condamnată la doi ani cu suspendare

Șerban Pop, fost președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), la data faptelor, avocat suspendat – doi ani cu executare pentru infracțiunea de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.


SC Antena TV Group SA, acuzată de șantaj, a primit o amendă penală de 350.000 de lei.

George Matiescu, director general al Intact Publishing SRL, acuzat de complicitate la șantaj, a fost achitat.

Antena 3 şi Intact Publishing, inculpate în dosar, au fost și ele achitate.

Acuzațiile DNA:

  • Informațiile pe care s-a sprijinit Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de șantaj la adresa părții vătămate au fost obținute de la inculpatul Pop Șerban, președinte al ANAF la acea dată. Astfel, în luna februarie 2013, acesta din urmă i-a dat lui Sorin Alexandrescu un set cu documente provenind de la angajații Gărzii Financiare, în condițiile în care, în calitatea sa de președinte al ANAF, era obligat să asigure confidențialitatea informațiilor obținute, în virtutea funcției, de la angajați.
  • În acest fel, Șerban Pop i-a asigurat lui Sorin Alexandrescu un ascendent în discuțiile cu partea vătămată. Șerban Pop a obținut, la schimb, promisiunea că va fi sprijinit pentru menținerea în funcția de președinte al ANAF.
  • Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acțiunile desfășurate de Sorin Alexandrescuin care erau menite să mențină și să accentueze starea de presiune psihică asupra părții vătămate.
  • Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuții și îndrumări adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin și indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Camelia Voiculescu.
  • La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant pe omul de afaceri, fie direct, fie prin Camelia Voiculescu, despre stadiul acțiunilor de șantajare și despre poziția părții vătămate.
  • Prin intermediul site-urilor Income Magazin și Jurnalul Național deținute de S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, inculpatul George Matiescu, în calitatea sa de director general, a girat publicarea unor știri negative la adresa societății reprezentate de partea vătămată, în scopul susținerii actelor de șantaj exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin.
  • De asemenea, George Matiescu a acceptat și a semnat înscrisurile trimise la data de 24 aprilie 2013 către partea vătămată și către alte persoane, în condițiile în care acestea nu vizau niciun fel de investigație jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin amenințare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupție.
  • La data de 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat și inculpata Camelia Voiculescu.
  • În contextul sprijinului acordat activităților exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin pentru și în numele S.C. ANTENA TV GROUP S.A. se înscriu și emisiunile difuzate, începând cu data de 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (deținută S.C. ANTENA 3 S.A.), în sensul în care s-a urmărit exonerarea de răspundere penală a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizând influențarea deciziei magistraților în ceea ce privește urmărirea penală și judecata măsurilor preventive în prezenta cauză penală.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: