7 iunie, 2018

Tribunalul Bucureşti a redus joi valoarea sechestrului instituit pe bunurile lui Sevil Shhaideh pentru recuperarea une părți din prejudiciul calculat în Dosarul Belina.

De la patru milioane de lei inițial, judecătorii au diminuat consistent sechestrul, până la 566.000 de lei.

„Admite contestaţia formulată de inculpata Sevil Shhaideh împotriva măsurilor asigurătorii. Infirmă, în parte, ordonanţa contestată şi revocă corespunzător măsurile asigurătorii instituite de procuror asupra tuturor bunurilor inculpatei, în sensul că suma totală (în vederea reparării pagubei produse prin infracţiuni şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare) avută în vedere se micşorează de la 3.804.282,39 lei la 566.482,39 lei. Definitivă”, se arată în decizia instanţei Tribunalului Bucureşti, citată de Mediafax.


Fostul vicepremier, acuza de abuz în serviciu, a dobândit calitatea de inculpat în luna aprilie. În luna mai i s-a pus sechestru pe avere, prejudiciul total estimat de procurorii DNA fiind de peste trei milioane de lei.

Sevil Shhaideh deține o singură proprietate imobiliară – un apartament de 47 de metri pătrați, în Constanța. Nu are în proprietate niciun autoturism, nici bunuri mobile a căror valoarea depășete 3.000 de euro fiecare. În octombrie 2017 avea în conturi aproape 500.000 de lei și împrumutase unei persoane fizice 20.000 euro.

Afacerea Belina

Procurorii DNA susţin că în 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel, cu suprafaţă de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării, ar fi fost trecute ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar câteva zile mai târziu, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. E vorba de compania TelDrum.

DNA îi acuză pe cei doi foști miniştri că au contribuit la adoptarea nelegală a hotărârii de guvern prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al Consiliului Judeţean Teleorman.


Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, spune DNA.

Scoaterea din proprietatea statului s-a făcut pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca”, dar hectarele respective au ajuns, în realitate, la Tel Drum.

Potrivit unui raport, publicat de Rise Project și atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, proprietarul real al companiei Tel Drum, care a obținut numeroase contracte cu statul, ar fi Liviu Dragnea, deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la purtător ale firmei.

Cronologia afacerii:

  • În noiembrie 2013, Cabinetul Victor Ponta emite HG 943 prin care Insula Belina și Bratul Pavel trec de la Apele Romane la CJ Teleorman
  • Ianuarie 2014 – Teldrum preia cele 80 de ha, după ce semnează trei contracte acordate de CJ Teleorman ilegal, fără licitație
  • 16 martie 2014 – Teldrum îi cere CJ dreptul de a concesiona terenul unei firme chineze
  • 27 martie 2014 – CJ supune la vot solicitarea Teldrum și aprobă transferul
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: