Analiză

Creșterea costului salarial – de 2 ori mai mare decât creșterea PIB și de 4 ori mai mare decât creșterea productivității

Potrivit datelor publicate de INS, costul salarial pentru un loc de muncă s-a majorat cu circa 42% în ultimii patru ani (36% dacă se face… Mai mult

30.09.2019

Analiză

Numărul studenților – dublu față de cel din 1990 și la jumătate față de cel din 2007. De ce?

Aproximativ 400.000 de tineri înscriși la studii de licență au început luni anul universitar 2019 – 2020. Dintre aceștia, circa 25.000 sunt studenți străini, din… Mai mult

30.09.2019

Europa

Resursa umană din Știință și Tehnologie: Cum stau cele 276 de regiuni din UE și vecinii noștri care încă nu au aderat

Cele patru regiuni cu cea mai mică pondere a resurselor umane angajate în știință și tehnologie, din cele 276 de regiuni NUTS 2 existente în… Mai mult

29.09.2019

Chestiunea

Balanța Turismului coboară la minus 36%, în ciuda miliardelor din bani publici pompate de guvern în piață

Costurile nete ale statului pe tichetele de vacanță pentru angajații bugetari și din reducerea de TVA în turism se vor ridica la 1.878 milioane de… Mai mult

29.09.2019

Cronicile

Dosarul ASF – Carpatica, prima instanță: Radu Rușanu achitat, Ilie Carabulea – 6 ani și 6 luni cu executare, Laura Chițoiu – un an cu suspendare

de Mariana Bechir 8.3.2016

dan radu rusanuDan Radu Rușanu, primul președinte ASF, a fost achitat, în timp ce Ilie Carabulea a fost condamnat la șase ani și șase luni cu executare, iar Laura Chițoiu, fost director al Direcției Avizări din cadrul ASF, a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul ASF – Carpatica.

Sentințele au fost pronunțate marți de Curtea de Apel București și nu sunt definitive.

Au mai fost achitați Corneliu Moldoveanu (fost vicepreședinte al ASF), și avocatul Dan Odobescu (cumnatul lui Adrian Năstase).

Celelalte condamnări:

 • Marian Mârzac (fost membru neexecutiv al conducerii ASF) — patru ani și șase luni închisoare cu executare
 • Radu Mustățea (membru în CA al SC Carpatica Asig) — trei ani și șase luni închisoare cu executare
 • Elena Rusu (membru în conducerea Carpatica Asig) — doi ani cu suspendare
 • Ina Crudu (director general la Carpatica Asig) — doi ani cu suspendare
 • Ioan Opriș (expert tehnic auto) — două luni cu suspendare
 • Ioan Dacian Vinereanu — doi ani cu suspendare
 • Georgel Călin (fost secretar general ASF) — un an cu suspendare.

Menționăm că DNA a dorit ca în același dosar să fie urmărit penal și Daniel Chițoiu, soțul directoarei Laura Chițoiu și  fost ministru de Finanțe, însă Camera Deputaților a refuzat, în 2014, ridicării imunității acestuia.

Daniel Chițoiu a anunțat în ianuarie anul acesta că se retrage din viața politică, însă, deocamdată, nu a demisionat din Camera Deputaților. El va putea fi eventual inculpat abia după alegerile parlamentare, dacă nu va mai candida.

Dosarul a  fost trimis în judecată pe 25 aprilie 2014, cu patru inculpați de la ASF, și alte nouă persoane, de la Carpatica sau avocați, inclusiv cumnatul lui Adrian Năstase, avocatul Dan Odobescu.

În cadrul procesului, Carpatica Asig a fost judecată pentru cumpărare de influenţă (două infracţiuni) şi dare de mită (două infracţiuni).

Radu Rușanu, care a fost achitat în această primă instanță, a fost judecat pentru:

 • constituirea unui grup infracţional organizat
 • influenţarea declaraţiilor (11 infracţiuni), aflate în concurs real
 • favorizarea făptuitorului, în formă continuată (39 acte materiale)
 • folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite

Mai mulți angajați ai ASF au declarat că după ce DNA a deschis dosarul, Dan Radu Rușanu i-a chemat pe unii dintre cei audiați și i-a pus să semneze un contract de confidenţialitate. Toți au negat că ar fi fost supuși la presiuni din partea lui Radu Rușanu.

Ilie Carabulea,  proprietar al firmelor S.C. ATLASSIB S.R.L. și S.C. TRANSCAR S.R.L. (societăți prin intermediul cărora deține și controlează în mod indirect societatea de asigurări S.C. CARPATICA ASIG S.A.), a fost trimis în judecată pentru in fracțiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (două infracţiuni), dare de mită (două infracţiuni), folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată (3 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la uz de fals.

Carabulea, tată și fiu, arestați în alt dosar

Omul de afaceri Ilie Carabulea și fiul său, Oprea Carabulea, împreună cu Angela Toncescu, fost președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, au fost arestați preventiv, sâmbătă noaptea, în dosarul Carpatica Asigurări aflat în anchetă la DIICOT.

Decizia nu este definitivă, putând fi contestată.

Din cele șapte persoane urmărite penal, cinci – printre care Ilie carabulea, fiul său și Angela Toncescu – au fost arestați preventiv.

Din declarațiile și stenogramele de la dosar reiese, potrivit anchetatorilor, că Angela Toncescu s-a implicat activ în “cosmetizarea” datelor, astfel încât compania să nu fie scoasă de pe piața asigurărilor.

Ea ar fi căutat modalități de a diminua rezervele de daună, lucru ce ar ar fi reflectat și de procesele – verbale ale ședințelor Consiliului de Administrație ale Asigurări Carpatica, dar și de interceptări.

Angela Toncescu a lucrat la Asirom, apoi la Ardaf (când aceasta era deținută de Ovidiu Tender), iar din 2006, Toncescu a ajuns preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (unde avea un salariu de 29.000 de euro pe lună).

A fost angajată la Asirom pe post de consilier, inițial, iar în iulie 2915 a primit avizul ASF pentru poziția de președinte al CA al Carpatica Asigurări.

Dosarul DIICOT are ca obiect ilegalități săvârșite la sfârșitul anului 2014 și începutul anului 2015, când câțiva angajați ai companiei au “denaturat” datele pentru a evita suspendarea autorizației Carpatica de funcționare pe piața asigurărilor din România.

“La sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015, întrucât societatea Carpatica Asig avea o situaţie financiară precară, şi nu mai îndeplinea condiţiile de solvabilitate, în sensul că valoarea marjei de solvabilitate disponibile scăzuse sub valoarea marjei de solvabilitate minime determinate în conformitate cu reglementările legale în vigoare în materia asigurărilor, numiţii Carabulea Oprea, Micu Daniel, Crideanu Georgeta, Popa Ana şi Toncescu Angela au constituit un grup infracţional organizat in scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig şi evitarea suspendării autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România“, potrivit procurorilor.

Ei au încercat, de asemenea, să tergiverseze și să influențeze rezultatele unor controale ale ASF la societatea condusă de Ilie Carabulea.

Procurorii DIICOT au identificat  nereguli şi la nivelul departamentului IT, unde ar fi fost făcute demersuri pentru a schimba situaţia financiară a societăţii prin modificarea sumelor care reprezentau rezerva de daună.

Pentru ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să nu afle situația reală a datelor din Carpatica, Ilie Carabulea a dispus fiului său – deși nu avea dreptul să se implice – să reia inventarierea și să o tergiverseze.

”Numitul Carabulea Oprea (împuternicitul acţionarului semnificativ indirect Carabulea Ilie) împreună cu ceilalţi membri ai grupului, ce deţineau funcţii în Consiliul de Administraţie al societăţii Carpatica Asig, au tergiversat înregistrarea rezultatelor inventarierii, în scopul eludării normelor ASF privind reglementarea pieţei asigurărilor din România”, susțin procurorii, potrivit publicației sibiene Turnul Sfatului.

Familia Carabulea ar fi influențat-o pe Ana Popa, directoarea departamentului IT, pe care au convins-o să introducă în softurile dedicate firmelor de asigurări date nereale în ceea ce privește situația rezervelor de daune.

Procurorii DIICOT suspectează că au fost introduse date false referitoare la închiderea dosarelor de daune, la preluarea de plăți. ”Scopul acestor alterări de date informatice a fost cel de a influenţa indicatorii financiari ai companiei, astfel încât societatea Carpatica Asig să atingă valorile indicatorilor financiari prevăzute de lege pentru a putea funcţiona pe piaţa asigurărilor”, mai scrie sursa citată.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.3.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Șeful Pentagonului: Forțele turce par a fi comis crime de război în nordul Siriei

Vladimir Ionescu

Forțele turce par a fi comis crime de război în cursul ofensivei militare din Siria, a declarat Mark Esper, secretarul Apărării al apărării, informează postul… Mai mult

Europa

Partidul președintelui Kaczyński a câştigat alegerile parlamentare din Polonia

Vladimir Ionescu

Partidul Lege și Justiție (PiS) al președintelui Jarosław Kaczyński a câştigat detaşat alegerile parlamentare din Polonia, cu un scor de 43,6%, potrivit rezultatelor exit-poll, transmite… Mai mult

Europa

Siria trimite trupe în nordul ţării pentru a răspunde ofensivei turce

Iulian Soare

Armata siriană va trimite trupe în nordul ţării, în “confruntarea cu agresiunea Turciei” care desfăşoară acolo de cinci zile o ofensivă împotriva unei miliţii kurde,… Mai mult

Stiri

SRI s-a reorganizat: de la structura județeană, la un format regional, altul decât cel folosit pentru administrație

Vladimir Ionescu

Începând cu 1 septembrie 2019, Serviciul Român de Informaţii (SRI) s-a reorganizat în format regional. S-a renunţat astfel la organizarea judeţeană a unităţilor teritoriale –… Mai mult

Stiri

Sergiu Manea, CPBR: Metodologia de calcul a IRCC trebuie modificată

Razvan Diaconu

Metodologia de calcul a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) ar trebui modificată, iar ca soluţie imediată se propune reducerea decalajului temporal între momentul… Mai mult

Europa

SUA pregăteşte retragerea a încă 1.000 de militari din nordul Siriei

Iulian Soare

State Unite se pregătesc pentru retragerea a circa încă 1.000 de militari din nordul Siriei, a anunţat secretarul american al apărării, Mark Esper (foto), duminică,… Mai mult

Stiri

Primele informaţii despre planurile guvernamentale ale PNL: Reducerea numărului de ministere, oficii, agenţii şi autorităţi

Razvan Diaconu

Viitorul Guvern care ar putea fi format de PNL va avea ca prioritate “refacerea capacităţilor administrative necesare funcţionării statului” şi investiţiile în domeniul public, a… Mai mult