vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 august, 2014

Procurorii DNA au trimis în instanță dosarul ANRE – Enel, în care Sorin Dumbrăveanu (fost vicepreşedinte în Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei), şi Florin Gugu (fost director ENEL) sunt acuzaţi de luare, respectiv dare de mită.

Alături de ei va fi judecat şi Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC Electro-Alfa International, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Vicepreşedintelui ANRE Sorin Dumbrăveanu ar fi făcut mai multe aranjamente pentru a favoriza Enel, în schimbul unor contracte date de societate unei firme apropiate oficialului.


Serviciile aduse de Sorin Claudiu Dumbrăveanu ar fi vizat mai multe domenii, de la recunoaşterea ilegală a unor investiţii Enel (fără verificarea lor), şi până la stabilirea tarifelor.

  • micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%;
  • majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50%;
  • informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control.

Principala acuzaţie adusă vicepreşedintelui Sorin Dumbrăveanu este că a luat mită de la Florin Gugu (director Enel) pentru a nu scădea brusc tarifele la energie electrică. Astfel, în loc de o reducere cu 6%, ANRE a stabilit ca distribuitorii de energie să micşoreze cu doar 1,3% tarifele, pentru a regulariza facturile umflate ilegal în anul 2012, de către toţi distribuitorii.

Returnarea eşalonată a banilor facturaţi în plus

Principala acuzaţie adusă vicepreşedintelui Sorin Dumbrăveanu este că a luat mită de la Florin Gugu (director Enel) pentru a nu scădea brusc tarifele la energie electrică. Astfel, în loc de o reducere cu 6%, ANRE a stabilit ca distribuitorii de energie să micşoreze cu doar 1,3% tarifele, pentru a regulariza facturile umflate ilegal în anul 2012, de către toţi distribuitorii.

“Este revoltătoare situaţia că stabilirea tarifelor la energie electrică în funcţie de înţelegeri şi interese personale sau de grup, iar nu pe criterii economice obiective, se reflectă în ultimă instanţă, în facturile suportate de consumatorii de produse şi servicii”, au menţionat procurorii anticorupţie în referatul pentru arestarea preventivă a suspecţilor din dosar, citat de MEDIAFAX.

(Citiţi şi “Toţi distribuitorii de energie electrică au umflat facturile în 2012 – consumatorii vor primi banii eșalonat“)


Şedinţa Comitetului de Reglementare al ANRE în care procentul a fost redus la 1,3%, cu unanimitate de voturi, a avut loc pe 21 iunie 2013.

Anchetatorii arată că diminuarea procentului s-a făcut pe baza referatelor întocmite de Direcția aflată sub coordonarea lui Claudiu Dumbrăveanu. Mai mult, el avea calitatea de membru cu drept de vot al Comitetului.

În ziua respectivă, Sorin Claudiu Dumbrăveanu l-a sunat pe Florin Gugu, pentru a-i transmite rezultatele :

Claudiu Dumbrăveanu: Aha. Florin, hai să-ți zic care a fost rezultatul la ordin.

Florin Gugu: Așa.

Claudiu Dumbrăveanu: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni… S-a aprobat așa. A fost greu să nu… să blochez tot (…)

Claudiu Dumbrăveanu: Zic eu că a ieșit…

Florin Gugu: Da, nu… E ok. 1,3% nu e foarte impactant. Bine”, potrivit stenogramelor prezentate de AGERPRES.

În schimbul intervenţiilor, contracte pentru firma unui prieten

Pentru serviciile aduse, Sorin Claudiu Dumbrăveanu a aranjat cu directorul Florin Gugu atribuirea de către Enel a unor contracte de execuție lucrări, în valoare totală de 407.199,10 lei, firmei SC Electro-Alfa International SRL, al cărei asociat, Ciubotaru Gheorghe, este prieten cu vicepreședintele ANRE.

În stenograme apar şi mai multe referiri la contractele primite Electro-Alfa în schimbul intervenţiilor făcute de vicepreşedintele ANRE.

Pe 20 iunie 2013, ziua şedinţei în care Comitetul de Reglementare al ANRE a stabilit procentul de diminuare cu 1,3% a tarifelor, Claudiu Dumbrăveanu s-a întâlnit într-un hotel din Bucureşti cu prietenul său Gheorghe Ciubotaru, din discuţia lor reieşind că vicepreședintele ANRE a condiționat reprezentantului Enel reducerea procentului de micșorare a tarifelor cu 6% de încredințarea firmei Electroalfa a unor contracte :

Sorin Dumbrăveanu: Orice produs să cumpere… cu care poți să… el e cu altă afacere. Și cu întrerupătoare, și cu… trebuia el să… Era în sevraj (Florin Gugu de la Enel) că eu vreau să le reduc tarifele de furnizare.

Gheorghe Ciubotaru: Da.

Sorin Dumbrăveanu: Deodată și-a adus aminte, că asta mi-a spus-o alaltăteri, când le-am spus că le reduc tarifele. Deodată și-a adus aminte. Acesta e mesajul pe care mi l-a transmis alaltăieri. Uite. Uite-l aici.

Gheorghe Ciubotaru: Trebuia să vândă…

Sorin Dumbrăveanu: L-am chemat și i-am zis să… (râde) în funcție de ce rezultat. Mă mai gândesc… Mâine știe, că a fost azi la el special (posibil la cineva din conducerea Enel). A rămas să confirme mâine.”

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: