4 august, 2016

robert negoitaParchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 s-a autosesizat și a deschis dosar penal în rem (pe faptă) pentru plagiatul din lucrarea de doctorat a lui Robert Negoiţă, anunță Mediafax.

Edilul și-a dat doctoratul la Academia de Poliţie „Al. I. Cuza”, în 2012, când a susținut teza intitulată „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social”.

La sfârșitul lunii iulie, Academia de Poliție a cerut retragerea titlului de doctor în Științe Juridice deținut de Robert Negoiță, după ce Comisia de Etică a acestei instituții a constatat că teza acestuia a fost copiată după mai multe lucrări.


Teza care i-a adus lui Robert Negoiţă titlul de doctor în Ştiinţe Juridice este plagiată de la prima până la ultima frază, fiind copiată integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scria jurnalista Emilia Şercan într-un articol publicat pe 30 mai în PressOne. Ea a prezentat, în facsimil, lucrarea lui Negoiţă şi textele din care acesta a copiat – articole de presă apărute pe diverse site-uri, analize economice semnate, printre alţii, de economistul american Nouriel Roubini şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu sau chiar referate şcolare.

Pedeapsa maximă posibilă: Trei ani închisoare

Însușirea fără drept a calității de autor este sancționată prin Legea 8 din 1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, la articolul 141 alin. 1:

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care își însușește, fărăd rept, în întregime sau în parte, oepra unui alt autor și o prezintă ca o creație inetlectuală proprie.”

Liceu terminat la 31 de ani, doctor la 42 de ani

Robert Negoiţă a terminat liceul la vârsta de 31 de ani, în 2003. “Eram prea preocupat să fac bani, decât să mă ocup de şcoală. Cred că la BAC am avut nota 8… Nu-mi mai amintesc”, declara el în 2011, pentru Evenimentul zilei.


În 2004, Negoiţă s-a înscris la două facultăţi, potrivit propriului CV: Facultatea de Drept a Universităţii Bioterra, pe care a terminat-o în trei ani, şi Facultatea de Economie a Turismului Intern şi Internaţional de la Universitatea Româno–Americană, absolvită în 2008.

După un an de la terminarea celei de-a doua facultăţi, în 2009, Negoiţă era înscris la doctorat la Academia de Poliţie. În CV-ul său nu este însă menţionată absolvirea vreunui program de master. În România, după adoptarea, în 2006, a sistemului de învăţământ Bologna, diploma de masterat este o condiţie obligatorie pentru înscrierea la doctorat.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) mai are în lucru, în afara cazului Robert Negoiţă, nouă dosare de posibil plagiat, vizându-i, printre alţii, pe ministrul de interne, Petre Tobă, pe fostul vicepremier Gabriel Oprea, pe primarul Florentin Pandele şi pe procurorul Bogdan Licu, a anunţat, pe 30 iunie, preşedintele Consiliului, Viorel Barbu.

„Moda” plagiatelor în rândul demnitarilor

După verdictul  de plagiat al Comisiei de atică a Academiei, Robert Negoiţă scria pe pagina sa de Facebook: „Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această <<modă>> a titlurilor academice.

Este un episod pe care mi-l asum şi din care am învăţat o lecţie importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o baza sănătoasă!

Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică.

Tocmai de aceea, mă voi supune deciziei Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), dacă acesta va decide să îmi retragă titlul de doctor”.

Spre deosebire de acesta, Victor Ponta și Gabriel Oprea, care au fost și ei declarați plagiatori, de către CNATDCU, au contesta decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor și au anunțat că vor ataca în instanță deciziile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: