miercuri

24 aprilie, 2024

24 iunie, 2019

Sorina și mama ei adoptivă, la o zi după ce a fost luată din Baia de Aramă.

UPDATE: Printr-o acțiune adresată Curții de Apel Craiova, procurorul general a transmis luni o cerere de revizuire a deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, „solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri”.

De asemenea, Ministerul Public anunță că procurorul general Bogdan Licu a formulat luni o cerere de ordonanță președințială către Tribunalul Mehedinț, pentru a-i interzice fetiței de 8 ani să părăsească teritoriul României „până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”. 

El a cerut instanței și obligarea cuplului de români din SUA care a adoptat-o să îi asigure fetiței, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni.


Ministerul Public precizează că în 21 iunie procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiuni de abuz în serviciu, fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal.

****

Știrea inițială:

Procurorul general Bogdan Licu a declarat, luni dimineață, că, în opinia sa personală, fetița de opt ani luată cu mascații din familia unor asistenți maternali din Baia de Aramă nu ar trebui să părăsească țara până când nu va exista certitudinea că îi va fi respectată integritatea fizică, și, mai ales, cea psihică.


Bogdan Licu a explicat presei, la intrarea la CSM, că există prevederi ce permit blocarea emigrării Sorinei:

Codul de Procedură Civilă oferă Ministerului Public calitatea procedurală de a acţiona în numele minorei Sorina, iar eu personal consider că minora nu trebuie să părăsească teritoriul ţării până când nu vor mai exista garanţii de pline că aceasta se va face în condiţii de siguranţă fizică şi mai ales psihică.

În acest caz a fost deschis un dosar penal in rem (pe fapte, nu persoane), încă de vineri, Secția specială pentru magistrați verificând dacă procuroarea prezentă în timpul incidentelor a săvârșit fapte penale.

122 de familii au refuzat adopția Sorinei

Instanța a definitivat în aprilie cazul de adopție în străinătate a Sorinei, fetița romă pe care nu a dorit să o înfieze nicio familie din țară. Conform datelor, 122 de familii au refuzat adopția, până când un cuplu de români emigrați în SUA a acceptat și a început demersurile.

Fetiţa a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, după ce copila a fost înfiată de o familie din America. Sorina se afla la familia respectivă din 2012.

Momentul în care mascaţii au intrat în casă şi au luat fetiţa a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii şi strigă „mami, nu vreau să plec!”, iar procuroarea care a însoțit echipajul o ia cu forța pe Sorina.

Într-o mașină s-ar fi aflat și un psiholog de la Protecția Copilului, însă acesta nu a intervenit în momentul incidentelor.

Autoritățile au explicat ulterior că a fost nevoie de jandarmi întrucât familia din Baia de Aramă nu a predat-o, așa cum era obligată legal și o primă încercare de preluare eșuase deja.

Fetița a fost crescută în ultimii șapte ani de o familie din Baia de Aramă, județul Mehedinți, care a refuzat în scris, de două ori, ca Sorina urmând să devină fiica lor, conform autorităților. Asistenta maternală susține însă că au fost obligați să semneze refuzul de adopție și mai apoi li s-a explicat că nu au suficiente venituri pentru a a se încadra în condiții legale.

Vasile Șărămăt, soțul asistentei maternale din Baia de Aramă, a acuzat la Antena 3 că îi plăteau lunar 100 de lei managerului de caz, în perioada în care fetița s-a aflat în familia lor:

Este o mafie la Protecţia Copilului Drobeta Turnu Severin. Au fost complici cu această familie din America. Din primele momente când au venit la noi în casă, ne-au scos afară ca să stea de vorbă cu familia.

În fiecare lună am dat câte 100 de lei managerului de caz care răspundea de zona noastră. Am făcut plângere la DIICOT acum un an de zile. Dacă nu dădeam bani, mi se lua copilul.

Precizăm că indemnizația lunară pentru un copil aflat în asistență maternală se ridică la aproximativ 3.000 de lei pe lună.

Soția lui Vasile Șăărmăt a acuzat și ea, într-o declarație făcută la Antena 1, că fetița a fost înfiată pentru a devenit donat de organe:

Pentru aia o ia, pentru organe (…) Credem că fata lor are o problemă.

Ne-a spus cineva că ar avea lipsă de un rinichi şi fetiţa este compatibilă cu copiii ei, cu familia respectivă. De ce să nu ştie toată lumea pentru că pentru aia o ia, pentru organe?

Familia adoptivă a depus acte la dosar care atesta că Ava, fata mai mare, nu suferă de nicio boală.

Poziția părinților adoptivi

Familia adoptivă o acuză pe femeia care a crescut-o pe Sorina că a încercat să o manipuleze pe fetiță şi să îi inducă ideea că noii părinţi ar vrea să îi facă rău. Potrivit acestora, din 2012 şi până în prezent, Sorina a fost internată în spital de 3 ori, pentru diverse afecţiuni, inclusiv pentru malnutriţie.

„Fetița a fost luată de către Poliție și Parchet că urmare acelor 3 plângeri penale efectuate de Autoritatea Națională pentru Adopții, DGASPC Mehedinți și familia adoptatoare, plângeri formulate împotriva Dnei Șărămăt care reținea copila fără drept, doar pentru că așa consideră dânsa. Deoarece nimeni nu e mai presus de lege sau de o hotărâre judecătorească, a fost nevoie de intervenția mascaților împotriva acestei doamne care o manipulează și abuzează pe Sorina și din păcate manipulează și opinia publică prin minciună.

Poliția și Parchetul au folosit astăzi metodele care se impuneau pentru stoparea unei infracțiuni și eliberarea unei minore deținută fără drept de familia Șărămăt, încetându-i în mod automat calitatea de asistent maternal în momentul pronunțării adopției, dânsa fiind obligată să predea copilul din 23.04.2019 către DGASPC Mehedinți,” precizează un comunicat transmis vineri de familia adoptivă.

Despre modul în care au adoptat-o pe Sorina:

Nouă ni s-a arătat o poză cu minoră și un scurt profil și am fost întrebați dacă dorim să începem procedura de potrivire practică. La fel s-a procedat și cu celelalte 122 de familii anterioare nouă, care însă după vederea pozei au refuzat să o adopte și nu au început procedura practică.

În vara anului trecut am venit în România să petrecem cele 30 de zile prevăzute de lege împreună cu Sorina. Aici ne-am lovit de ostilitățile asistenței maternale și a întregii sale familii care au încercat să ne convingă să nu o adoptăm pe Sorina.

(…)

Încercările lor au fost de la tentativă de a o încadra într-un grad de handicap, până la a-i spune Sorinei tot felul de minciuni cum că am fi traficanți de organe, că o luăm în America și cine știe ce îi facem. Au învățat-o pe Sorina să nu vorbească cu noi și copiii noștri și i-au indus o stare de frică. Cu tact și înțelegere am reușit totuși să facem vizitele de potrivire și am constatat că atâta timp cât Sorina este în afară razei vizuale a asistentului maternal sau membrii familiei acesteia se juca și interacționa normal cu noi și copiii noștri.

Tot ca să împiedice adopția, anul trecut au tot depus și retras cereri de adopție în timp ce Sorina era deja în potrivire cu familia noastră, fără însă a depune și documente pentru obținerea atestatului de familie adoptatoare. Fără Atestat de familie adoptatoare nu poți adopta un copil în România. Familia Șărămăt nici măcar nu a depus actele necesare eliberării unui asemenea atestat de unde rezultă că interesul dânsei a fost să blocheze adopția Sorinei și dansa să rămână în continuare asistent maternal plătit și să profite în continuare financiar de pe urma Sorinei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: