13 februarie, 2020

Copilul de patru ani care a intrat în comă după anestezia făcută înaintea unei intervenții stomatologice a murit luni seara.

Parchetul de pe Judecătoria Pitești a deschis dosar penal și se efectuează efectuează cercetări pentru ucidere din culpă.

„Referitor la cazul copilului transportat la spital în urma unei proceduri medicale stomatologice, având în vedere modificarea situaţiei juridice, urmează a fi schimbată încadrarea juridică în cauză, noua încadrare fiind aceea de ucidere din culpă”, precizează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş.


Zilele trecute au fost luate măsuri pentru conservarea tuturor mijloacelor de probă, iar în prezent se aşteaptă concluziile de natură tehnică, în urma verificărilor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Argeş.

Copilului i s-a făcut rău luni, la cabinetul stomatologic, la scurt timp după anestezia generală, iar o asistentă a sunat la 112. Băiatul a fost transferat marți seara, de la Spitalul de Pediatrie din Pitești, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” Bucureşti și se află la reanimare, intubat și ventilat mecanic.

Miercuri, organele copilului au început să cedeze și spre seară a încetat activitatea creierului.

Inspectorii Ministerului Sănătății spun că băiatul ar fi fost sedat cu o combinație de medicamente ce conținea pro-pofol și ketamină. Substanțele ar fi trebuit să fie folosite doar într-un spital în care există și secție de terapie intensivă.

Colegiul Medicilor Stomatologi s-a autosesizat


Colegiul Medicilor Stomatologi din România s-a autosesizat și a început cercetarea disciplinară a medicilor din Pitești, implicați în incident.

„În cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România poate fi angajată exclusiv răspunderea disciplinară a membrilor săi, medicul stomatolog răspunzând disciplinar pentru nerespectarea legilor și regulamentelor profesiei de medic stomatolog, a Codului deontologic al medicului stomatolog, a regulilor de bună practică profesională, a Regulamentului de organizare și funcționare al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMSR, precum și pentru orice fapte săvârșite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea și prestigiul profesiei sau ale instituției CMSR. Subliniem că răspunderea disciplinară a medicului stomatolog nu exclude nici răspunderea civilă, penală, administrativă sau materială a acestuia”, potrivit CMSR.

În activitatea comisiilor de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România nu intră analiza cazurilor de malpraxis, CMSR neavând competențe funcționale să se pronunțe asupra acestora. În acest caz competența este atribuită legal fie Comisiei de Monitorizare și Competență profesională pentru Cazurile de Malpraxis, care funcționează în cadrul Direcției de Sănătate Publică, în baza Ordinului Ministerului Sănătății Publice, fie instanței de judecată.

Amendă de 20.000 de lei pentru lipsa autorizației

Direcția de Sănătate Publică Argeș a amendat clinica de stomatologie cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația de funcționare.

Pentru a primi o astfel de autorizare, unitățile medicale trebuie să aibă secție de Anestezie – Terapie Intensivă (ATI).

Ministerul Sănătății derulează marți un control pentru a verifica modul în care s-a acordat asistența medicală în cazul copilului de patru ani, dacă au fost respectate protocoalele medicale și legislația în vigoare privind acordarea anesteziei, autorizația sanitară de funcționare a clinicii, condițiile igienico–sanitare din unitate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: