29 septembrie, 2020

Polițiștii și procurorii au deschis un dosar penal in rem (în care sunt cercetate fapte, nu persoane), după acuzațiile de fraudare a votului în Secorul 1 venite din partea candidatului USR-PLUS, Clotilde Armand.

Acuzația este de falsificare prin orice mijloace a înscrisurilor de la birourile electorale, care se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Ancheta este derulată de Parchetul de Sector, însă Clotilde Armand a cerut ca dosarul să fie preluat de Parchetul General.


Procedura de înregistrare și contabilizare a voturilor asigură, teoretic, corectitudinea absolută a rezultatelor procesului electoral. Cum însă aceeași procedură nu este complet digitalizată și lasă loc, în anumite cazuri, intervenției umane, posibilitatea fraudei nu este exclusă, dar se bazează pe un element fundamental: complicitatea președintelui de secție de votare.

Datele oficiale de context: La Sectorul 1, după numărarea a 94,93% dintre voturi, Clotilde Armand are 41,06%, Daniel Tudorache (PSD) – 39,72%, iar Ioana Constantin (PMP) – 7,75%.

Suspectul văzut

Luni, la o zi după vot, un bărbat a fost surprins având asupra sa un teanc de procese verbale ce ar fi fost originale într-o încăpere a Direcției de Salubrizare, care a fost sigilată de oamenii legii, sesizați la 112.


Poliția Sector 1 a anunțat marți că asupra bărbatului au fost găsite 473 procesele verbale de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1. Opt persoane de la mai multe partide au fost audiate ieri și ar putea urma și alte audieri.

Persoana a fost identificată: e vorba de Sorin Cătălin Tomescu, unul dintre candidații PSD pentru Consiliul Local al Sectorului 1. El a susținut că procesele verbale aflate asupra sa, care fac obiectul anchetei, erau, de fapt, copii ale proceselor verbale necesare pentru numărătoarea paralelă a PSD.

Nereguli sesizate, în București și în țară

Candidata USR PLUS pentru Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, a publicat luni imagini cu un teanc de procese verbale despre care susţine că sunt originale şi semnate. ”Tudorache şi toţi cei care au participat la această tentativă o să răspundă în faţa Justiţiei”, a afirmat Armand.

Ulterior, Clotilde Armand a publcat procese verbale pe care codul QR al proceselor verbale, nu era tipărit, ci aplicat, alături de mesajul: Aşa a numărat PSD voturile.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat, pentru News.ro, că imaginile publicate de Clotilde Armand şi acuzaţiile care i se aduc sunt ”nişte prostii”. Poliţia Capitalei face cercetări, iar persoana care a fost văzută cu procesele în mână a fost audiată.

Și candidatul susţinut de PNL, USR şi PLUS la Primăria Sectorului 5, Cristian Băcanu, a acuzat fraudarea votului şi anunţă că se va cere renumărarea. ”Avem dovada că într-o secţie de vot au fost furate 90 de voturi PNL de la consiliul local”,afirmă Cristian Băcanu.

Acuzațiile sunt susținute și de senatorul PMP Lucian Iliescu, candidat la Primăria Sectorului 5, care și el solicită anularea alegerilor din această zonă administrativă şi organizarea unui nou scrutin, susţinând că în 27 septembrie procesul electoral „a fost fraudat grosolan”.

Și preşedintele USR Sector 4, Paul Ene, reclamă furturi ale voturilor Alianţei, în mai multe secţii de votare. Potrivit acestuia, la Secţia 759, deşi au fost raportate zero voturi pentru USR PLUS, în realitate erau 382, ceea ce situa Alianţa pe locul 1 în secţia respectivă. ”Aşa se fură”, a afirmat Ene.

Semnele de întrebare

Modul de contabilizare al voturilor la nivel ”superior”, la Biroul Electoral de Sector, dă rateuri. Cel puțin asta arată mai multe exemple oferite de USR-Plus, care a comparat copii ale proceselor verbale primite în secția de votare cu rezultatul afișat, public, de Autoritatea Electorală Permanentă.

Cazul relevant: secția de vot 127. Conform procesului verbal USR-PLUS a avut cel mai mare număr de voturi din secție: 164. Conform site-ului AEP a obținut zero voturi.

În această situație nu poate fi vorba de o simplă eroare umană, iar înregistrarea trebuie să aibă la bază un proces verbal cu cifre diferite față de cel din secție.

În toată procedura care începe cu numărarea voturilor până la predarea documentelor la Biroul Electoral de Sector există o ”constantă”: președintele secției de votare, care păstrează și răspunde de documente până la finalizarea procesului.

Cum funcționează sistemul

După închiderea localului secției de vot, președintele Biroului Electoral al Secției de Votare, în prezența membrilor biroului electoral, declanșează operațiunile de numărare a buletinelor de vot și de consemnare a rezultatului votării.

Important: Operatorul de calculator asigură înregistrarea audiovideo neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii BESV pentru numărarea voturilor și completarea proceselor-verbale. Înregistrările se realizează în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de STS (tablete).Operatorul de calculator asigură introducerea electronică a rezultatelor votării în formularul pentru verificarea corelațiilor, instalat pe terminalul informatic pus la dispoziție de STS.

Aplicația informatică menționată va asigura verificarea îndeplinirii corelațiilor legale dintre datele introduse, conform cheilor legale de control, și va semnala eventualele erori sau neconcordanțe care trebuie corectate sau remediate pentru a asigura încheierea proceselor-verbale privind consemnarea rezultatelor votării cu respectarea corelațiilor prevăzute de lege.

Operatorul de calculator asigură transmiterea electronică a datelor mai sus menționate și a fotografiilor proceselor-verbale semnate de către membrii BESV către Sistemul informatic central, prin apăsarea butonului „Finalizare proces electoral”; dacă în momentul finalizării procesului electoral nu există conexiune la SIMPV, se va asigura transmiterea în sistem a proceselor-verbale de îndată ce terminalul informatic va avea conexiune la SIMPV.

Președintele BESV va asigura, cu sprijinul celorlalți membri ai BESV, constituirea unor dosare care conțin două exemplare ale procesului-verbal privind consemnarea rezultatelor votării pentru primar, eventualele contestații, voturile nule, voturile contestate.

Împreună cu buletinele de vot, dosarele și ștampilele, toate sigilate, președintele biroului și locțiitorul acestuia,însoţiți de paza personalului structurilor MAI și de cel puțin doi membri, selectați prin tragere la sorți, precum și de operatorul de calculator, se vor deplasa la sediul biroului electoral de sector unde vor preda, pe bază de proces-verbal, toate materialele .

Biroul electoral de sector înregistrează procesele verbale ale tuturor secțiilor de votare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: