vineri

24 mai, 2024

30 martie, 2016

Cumintenia-PamântuluiGuvernul a adoptat, miercuri, o ordonanță de urgență pentru stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului”, prin care donatorii își vor putea deduce aceste donații din impozitul pe profit, iar campania de subscripție publică va fi demarată la jumătatea lunii aprilie, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu,citat de agenția Agerpres.

„S-au definit câteva elemente extrem de importante, pentru ca la jumătatea lunii aprilie să poată începe această campanie (de subscripție publică, n.r.). În primul rând, prin această donație se pot deschide conturile de donație, în gestiunea Ministerului Culturii. Apoi s-au făcut o serie de derogări în Codul fiscal prin care contribuabilii pot să-și deducă aceste donații pe care le fac pe baza acestei ordonanțe din impozitul pe profit, e vorba atât de persoanele juridice, cât și de persoanele fizice, contribuabili care își stabilesc venitul în sistem real”, a explicat Dan Suciu.

Suciu a precizat că aceste derogări au scopul de a încuraja procesul de donație și de a se ajunge la suma de 11 milioane de euro, pe care statul român s-a angajat să o plătească moștenitorilor operei de artă, respectiv 5 milioane de euro de la buget, iar 6 milioane de euro din acest proces de subscripție publică.


Potrivit lui Dan Suciu, s-a stabilit și mecanismul prin care, dacă sumele donate nu vor acoperi suma de 6 milioane de euro, să poată fi returnate persoanelor care le-au donat.

„Dacă procesul de subscripție, de donație pentru a ajunge la suma respectivă nu va fi unul de succes, vom da banii înapoi, conform tuturor donațiilor primite. Mecanismul pe care îl preconizăm ține cont doar de achiziția acestui bun cultural extrem de important și mizăm foarte mult pe mecanismul de solidaritate și de interes public și de datorie culturală pe care îl avem cu toții față de moștenirea lui Brâncuși”, a mai spus Dan Suciu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: