Președintele Consiliului UE, Donald Tusk, a anunțat luni că statele membre au acceptat solicitarea premierului Boris Johnson de a amâna data Brexit, iar noul termen-limită este 31 ianuarie 2020.
De precizat: Este vorba de o ”amânare flexibilă”, adică data de 31 ianuarie nu este fixă, ci Marea Britanie poate ieși din UE oricând înainte de acest termen dacă parlamentul de la Londra reușește să aprobe înainte de această dată modificările din legislația proprie.
Potrivit președintelui Tusk, decizia va fi formalizată în cursul zilei, Londra urmând să primească o scrisoare oficială în acest sens.
Este foarte posibil ca decizia UE să nu producă efectul scontat de Bruxelles: politicienii britanici par mai degrabă dispuși să intre în campanie electorală decât să se apuce să modifice legislația internă potrivit noilor realități. Camera Comunelor dezbate luni propunerea guvernului de organizare a alegerilor anticipate, care ar putea fi organizate pe 12 decembrie.
Premierul Boris Johnson a luptat pentru ca Brexit să se producă la termenul inițial- 31 octombrie- dar Parlamentul a blocat acest deznodământ. Camera Comunelor a aprobat, în urmă cu o săptămână, noul acord negociat cu UE de Boris Johnson, dar a adoptat și o lege care oprește Brexit până la data la care Parlamentul va opera toate modificările la legislația internă.
Premierul Johnson a cerut ca acest pachet legislativ să fie analizat și votat în trei zile, astfel încât Brexit să se producă la 31 octombrie. După ce Parlamentul a refuzat dezbaterea în procedură de urgență, premierul a retras acest pachet legislativ.