Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, a anunţat miercuri că l-a graţiat pe fostul său consilier pentru securitate naţională Michael Flynn. În fața instanței, acesta recunoscuse că a minţit FBI-ul cu privire la contactele cu un diplomat rus și a pledatat vinovat.
„Am marea onoare să anunţ că generalului Michael T. Flynn i s-a acordat o iertare completă”, a anunţat Donald Trump într-un postare pe Twitter.
În iunie, Donald Trump l-a grațiat și pe Roger Stone, un vechi prieten și asociat al președintelui. ACesta fusese condamnat la 40 d eluni de închisoare în afacerea privind imixtiunea Rusiei în alegeri.
Michael Flynn, care a fost forţat să îşi părăsească slujba în administraţia Trump la începutul mandatului preşedintelui, a recunoscut că a minţit despre discuţiile purtate cu ambasadorul rus în SUA Serghei Kisliak referitoare la politica viitoarei administraţii în decembrie 2016. Devenit consilier pentru securitate naţională, el a fost interogat pe 24 ianuarie 2017 de poliţia federală, însă a ascuns aceste contacte.
Fostul consilier l-a minţit de asemenea pe vicepreşedintele Mike Pence cu privire la contactele sale, ceea ce a constituit un motiv de îngrijorare pentru recent instalata administraţie republicană, scrie dpa, citată de Agerpres.
Mai multe persoane din apropiaţii lui Donald Trump au fost acuzate sau condamnate pentru o serie de infracţiuni.
Generalul Michael Flynn, fost șef al Agenției de Informații a Apărării, a declarat că a fost păcălit de investigatori să-și recunoască vinovăția
Michael Flynn a fost constrâns să demisioneze la numai 22 de zile după ce a devenit consilierul lui Trump în probleme de securitate naţională. Însă preşedintele Trump a afirmat întotdeauna că ancheta a fost „o vânătoare de vrăjitoare”, a avut scopuri politice, şi că Flynn, fost general de armată şi fost şef al Agenţiei de Informaţii a Apărării (DIA), este un om de încredere.
După ce a participat la campania lui Trump, Micheal Flynn a avut discuţii confidenţiale cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak, în decembrie 2016. Devenit consilier pentru securitate naţională, el a fost interogat pe 24 ianuarie 2017 de FBI, însă a ascuns aceste contacte. A fost nevoit să demisioneze rapid şi pentru că l-a minţit pe vicepreşedintele Mike Pence.
În 2017, Michael Flynn a acceptat să pledeze vinovat pentru sperjur şi să coopereze în ancheta asupra suspiciunilor privind o înţelegere secretă cu Rusia. Anul trecut, ameninţat cu o pedeapsă de şase luni de închisoare, el şi-a schimbat avocaţii şi strategia de apărare, refuzând să mai coopereze cu procurorii care s-au ocupat de ancheta privind ingerința Rusiei în prezidențialele din 2016.
Generalul și-a justificat schimbarea acuzând că ar fi fost „păcălit” să pledeze vinovat de anchetatori, care doreau să ajungă prin el la Donald Trump.”Este un mare gentleman,” comenta anul acesta Donald Trump, citat de NBC News, după ce anterior îl criticase că și-a recunoscut vinovăția.
În mod excepţional, Departamentul american al Justiţiei şi-a retras plângerea împotriva lui Flynn în luna mai, considerând că ancheta împotriva fostului general nu are bază legitimă şi că declaraţiile lui, „chiar dacă ar fi false, nu au importanţă”. Astfel, procurorul general William Barr i-a oferit o victorie politică lui Trump, care a reiterat că Michael Flynn este nevinovat.
Însă un judecător federal a cerut între timp o revizuire judiciară a dosarului.
Graţierea acordată acum de Trump scoate această afacere de sub competenţa tribunalelor.