duminică

3 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 mai, 2017

Statele Unite și Arabia Saudită au semnat sâmbătă acorduri în valoare de peste 380 de miliarde de dolari, în prima zi a vizitei președintelui Donald Trump la Riad, a anunțat ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, citat de presa internațională.

„Cele două țări au semnat o serie de acorduri (…). Valoarea investițiilor depășește 380 de miliarde de dolari”, a declarat Adel al-Jubeir în cursul unei conferințe de presă, organizată în comun cu omologul său american, Rex Tillerson.

Este vorba despre 34 de acorduri în diverse domenii, ca apărarea, petrolul și transportul aerian, însă fără să precizeze valoarea lor totală.

În ceea ce privește contractele pentru vânzare de armament american către Arabia Saudită acestea se ridică la valoarea de 110 miliarde de dolari.


Este cel mai mare acord de arme din istoria Statelor Unite, iar secretarul de stat Rex Tillerson a explicat că tranzacţia are drept scop contracararea influenței „dăunătoare” a Iranului, rivalul Arabiei Saudite.

Duminică, în a doua zi la Riad, Trump a avut întrevederi cu liderii celor șase națiuni ale Consiliului de Cooperare al Golfului, condus de Arabia Saudită.

El a promis îmbunătățirea relației cu Bahreinul, un alt rival al Iranului:

„Țările noaste au o relație minunată, dar a fost puțină tensiune și nu va mai fi cu această administrație”, a declarat președintele Trump, după întrevederea avută cu regele din Bahrein, șeicul Hamad bin Issa al-Khalifa.


Trump a avut o întrevedere bilaterală și cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, căruia i-a promis că va avizita curând această țară.

„Egiptul este o țară stabilă și sigură și cooperarea cu Statele Unite evoluează foarte bine”, a spus liderul egiptean, care a stârnit râsete atunci când i s-a adresat președintelui Trump: „Sunteți o personalitate unică și capabilă să facă imposibilul”. „Absolut de acord!”, i-a răspuns încântat președintele american.

Reamintim că Donald Trump a făcut în campanie mai multe declarații controversate despre Islam, sugerând că ar putea crea o bază de date cu toţi musulmanii din SUA și făcând mereu asocieri între această religie și terorism.

După vizita în Arabia Saudită, Trump va pleca în Israel, Vatican, Belgia și în Italia (Sicilia) – la reuniunea G7.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: