sâmbătă

20 aprilie, 2024

31 august, 2018

Confruntat cu mai multe proceduri inițiate de diverse țări la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), împotriva tarifelor aplicate de SUA, preşedintele american a declarat joi că ia în considerare ieşirea ţării din această organizaţie.

El confirmă astfel că nu are de gând să renunțe la politica protecționistă promisă în campanie și promovată după instalarea la Casa Albă.

În două interviuri acordate joi, președintele Trump a afirmat că OMC a tratat SUA “foarte prost” și de aceea se gândește la retragerea  din OMC, dacă organizația nu se reformează, adăugând că acordul de creare a organizaţiei „a fost cel mai prost acord comercial încheiat vreodată”.


La începutul acestui an, liderul de la Casa Albă susținea la Fox News că OMC a fost creat pentru beneficiul tuturor statelor, mai puțin al SUA. „Noi pierdem toate acțiunile, aproape toate procedurile inițiate la OMC,” noastră, a spus el.

Realitatea arată că SUA a câștigat 90% din plângerile depuse de ea și aproape în același procent în cazul procedurilor declarate împotriva sa, scrie BBC.

Washingtonul a blocat recent alegerea noilor judecători ai OMC, ceea ce ar putea paraliza abilitatea organizației de a emite decizii.

De asemenea, reprezentantul SUA, Robert Lighthizer, a acuzat OMC că interferează cu însăși suveranitatea SUA.


Pe de altă parte, Donald Trump a dat deja o lovitură comerţului global prin impunerea de tarife împotriva partenerilor săi, precum UE, Mexic, Canada şi China, şi o retragere din OMC nu ar face altceva decât să provoace mai multă nesiguranţă.

Potrivit unor analiști, retragerea ar putea avea efecte chiar mai mari asupra economiei globale decât un război comercial cu China, riscând să submineze sistemul economic creat de după cel de-al Doilea Război Mondial și la formarea căruia Washingtonul a contribuit masiv.

Controversatele tarife au fost disputate chiar şi în interiorul Casei Albe. Fostul consilier pentru probleme economice Gary Cohn a demisionat în primăvară ca urmare a impunerii tarifelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: