joi

30 mai, 2024

8 septembrie, 2018

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a avertizat vineri, după ce a spus că lista bunurilor importate din China care sunt taxate suplimentar va fi extinsă în zilele următoare, că este pregătit să impună tarife la toate importurile din acest stat asiatic.

Potrivit Reuters, SUA ar putea aplica tarife pentru alte bunuri, în valoare combinată de 467 de miliarde de dolari, măsura fiind de natură să escaladeze dramatic războiul comercial cu Beijing.

La câteva ore după încheierea unei perioade de consultări publice referitoare la o nouă listă de produse chineze supuse taxării suplimentare, Donald Trump a declarat reporterilor că ”este ferm cu China pentru că așa trebuie să fie”.


”Măsurile pentru produsele chinezești de 200 de miliarde de dolari ar putea fi luate foarte curând, în funcție de ce se va întâmpla cu ele. Într-o anumită măsură depinde de China. Și îmi pare rău să spun că în spatele acestei liste se mai află una, pentru bunuri în valoare de 267 de miliarde de dolari, pregătită să intre rapid în vigoare, dacă voi dori acest lucru. Asta va schimba complet ecuația”, a spus președintele Trump.

SUA au impus deja tarife de 25% pentru bunuri chinezești în valoare de 50 de miliarde de dolari, majoritatea echipamente industriale și componente electronice, între care semiconductori. Lista de bunuri în valoare de 200 de miliarde de dolari include unele produse de consum, precum camere foto, dispozitive de înregistrare, valize, genți de mână, anvelope și aspiratoare, iar acestea vor fi supuse unor tarife de 10%-25%.

Telefoanele mobile, care formează cele mai mari importuri americane din China, au fost scutite până în prezent, dar vor fi la rândul lor afectate dacă președintele american va activa tarifele pentru lista de produse de 267 de miliarde de dolari.

Tarifele pregătite de Donald Trump totalizează în prezent bunuri chinezești de 517 miliarde de dolari și ar depăși valoarea importurilor americane din China care au avut loc anul trecut. Surplusul comercial al Chinei în relațiile cu Statele Unite a atins un nivel record în august, rezultat care l-ar putea determina pe președintele american Donald Trump să intensifice presiunile asupra Beijingului.


Excedentul comercial chinez a atins în august 31,05 miliarde de dolari, peste nivelul de 28,09 miliarde de dolari înregistrat în iulie, potrivit datelor vamale publicate sâmbătă, care au depășit recordul consemnat în iunie. În primele opt luni ale acestui an, surplusul comercial al Chinei în relațiile cu SUA, cea mai mare piață a sa de export, a avansat cu aproape 15%, amplificând tensiunile în relațiile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Avansul anual al exporturilor chineze a încetinit ușor în august, la 9,8%, acesta fiind cel mai scăzut ritm după luna martie, dar doar ușor sub tendințele recente.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: