sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 martie, 2020

Pieţele financiare şi ale petrolului au reacţionat prompt la decizia preşedintelui american Donald Trump de a nu mai permite intrarea în SUA a călătorilor veniți din Europa, pe fondul declarării pandemiei cu coronavirusul Covid-19, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

După scăderea dramatică de ieri seară a indicilor americani Dow Jones Industrial cu 5,86% şi S&P 500 cu 4,89%, pieţele asiatice şi-au reluat de asemeni căderea (-4,41% Nikkei la Tokyo, -3,65% Hang Seng la Hong Kong).

Indicele pan european Euro Stoxx 50 futures, care urmăreşte tranzacţiiiile care contează pe cotaţiile viitoare, s-a prăbuşit cu 8,3% în dimineața de joi, anunțând și căderea burselor europene.


Decizia luată la Casa Albă a luat prin surprindere piețele și a accentuat perpectiverle deja negative pe care epidemia le are asupra economiilor lumii, spun analiștii citați de Reuters.

Interdicţia americană

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, miercuri, suspendarea pentru 30 de zile a intrării în SUA a persoanelor care au călătorit recent în Europa, cu excepţia cetăţenilor americani.

Măsura va intra în vigoare vineri la miezul nopţii, ora Washingtonului (sâmbătă ora 04:00 GMT) și vizează persoanele  care au fost în ţările europene (mai puţin  Marea Britanie), în interval de 14 zile înaintea încercării de a intra pe teritoriul SUA.

Restricţiile includ, de asemenea, excepţii importante pentru anumite persoane ce deţin viză de intrare în SUA şi pentru numeroase persoane cu o legătură familială cu un cetăţean sau rezident american.


Pe de altă parte, condițiile de piață se înrăutățiseră deja, după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății anunțase decizia de a declara că epidemia de coronavirus s-a transformat în pandemie, prin extinderea la nivel global.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Şi cotaţiile petrolului au căzut cu peste 4%. Piaţa petrolului se află deja sub presiunea războiului preţurilor declanşat între Rusia şi Arabia Saudită, ce urmare a refuzului cei dintăi de a scădea producţia, pentru a determina creşterea preţurilor.

În replică, Arabia Saudită a decis să scadă preţurile pentru a provoca pierderi bugetului de stat rus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: