19 mai, 2011

Dominique Strauss-Khan cere, din nou, eliberarea pe cauţiune. Fostul şef al FMI s-a oferit să fie monitorizat electronic non-stop, să fie plasat sub arest la domiciliu, la locuinţa fiicei sale din New York, şi să plătească o cauţiune de 1 milion de dolari, pentru a fi eliberat din închisoarea de la Rikers Island şi judecat în libertate. Cererea a fost depusă de avocatul său la Curtea Suprempă din New York, miercuri. Acesta s-a declarat încrezător în eliberarea clientului său, după audierea de vineri dimineaţa. În acest timp, patroana unei firme de dame de companie, din Manhattan, a declarat că Strauss-Khan a plătit prostituate, în 2006, iar una dintre acestea s-a plâns de comportamentul său agresiv. “A fost un client al agenţiei mele. Iar când bărbaţii abuză de femeile mele, nu le mai protejez identitatea”, a declarat Kristin Davis pentru “The Daily Telegraph”. Davis susţine că ar fi fost sunată de Khan direct pe mobil şi acesta ar fi plătit 1.200 de dolari cash, pentru două ore, în camera sa de hotel. (The Telegraph, The Washington Post)

Familia lui Gaddafi a fugit în Tunisia. Potrivit unor informaţii oferite de surse din forţele de securitate tunisiene, soţia şi fiica lui Muammar Gaddafi, Safiya şi Aisha Gaddafi, au trecut graniţa în Tunisia, în urmă cu câteva zile, cu o delegaţie libiană. Cele două femei se află acum în centrul de refugiaţi de la Djerba. Plecarea, dacă se confirmă, ar fi o lovitură puternică dată regimului colonelului Gaddafi, deja afectat de dezertarea ministrului petrolului, Shukri Ghanem. Zeci de oficiali de rang înalt din jurul lui Gaddafi, miniştri şi ambasadori, au fugit din ţară sau şi-au dat demisia de la începutul revoltelor. Potrivit ziatelor arabe, fiul cel mare al lui Gaddafi, Muhammed Muammar Gaddafi, ar fi părăsit şi el ţara, pentru tratament medical în Tunisia, împreună cu alţi oficiali libieni. (The Telegraph)

Merkel cere Greciei măsuri sociale nepopulare. Cancelarul german a cerut autorităţilor de la Atena să crească vârsta de pensionare şi să reducă numărul zilelor de vacanţă. Germania va oferi ajutor, spune oficialul german, dar ţările îndatorate trebuie să se ajute ele însele. Deşi de obicei este sobră şi analitică, Merkel a criticat dur, marţi seara, într-un discurs la un eveniment organizat de partidul său, ţările sud-europene, spunând că acestea trebuie să ia măsuri de austeritate. “Menţinerea datoriei sub control nu este singura prioritate. Este important şi ca populaţia din ţări precum Grecia, Spania sau Portugalia să nu se poată pensiona mai devreme decât cei din Germania, astfel încât toată lumea să aibă aproximativ aceleaşi drepturi”, a explicat Merkel. Ea a precizat că este dificil de manageriat, pe termen lung, o zonă cu o monedă europeană comună, în care unii au foarte multă vacanţă, iar alţii foarte puţină. În Grecia, vârsta de pensionare a fost ridicată la 63 de ani, cu posibilitatea de a lucra până la 65; iar în Germania s-a votat, în 2007, creşterea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani. (Der Spiegel)


Ataşatul militar israelian în Rusia, expulzat. Autorităţile de la Moscova l-au acuzat pe acesta de spionaj. Colonelul Vadim Leiderman a fost interogat, în urmă cu 10 zile, şi i s-a spus că are la dispoziţie 48 de ore pentru a pleca în Israel. El a ajuns înapoi în ţara sa, după ce a invocat imnitatea diplomatică. Armata israeliană a anunţat că anchetează aceste acuzaţii şi crede că ele sunt nefondate. Presa israeliană relatează că Leiderman a fost arestat în timp ce se afla într-un restaurant şi a fost acuzat de serviciile secrete că ar fi transmis informaţii importante în Israel. Un comunicat de presă comun al Minsterului apărării din Israel şi al purtătorului de cuvânt anunţa că ataşatul militar, reprezentant al apărării în Rusia, un colonel de armată, fusese reţinut pentru investigaţii, la Moscova, săptămâna trecută, de autorităţile ruse, sub suspiciunea de spionaj. (BBC News)

SUA vor susţine cu miliarde de dolari ţările din “primăvara arabă”. Barack Obama va anunţa că Statele Unite vor dona bani statelor precum Egipt, Tunisia şi altele din Orientul Mijlociu, pentru instaurarea demoscraţiei. Gestul va fi asemănat de Casa Albă cu sprijinul oferit statelor din Estul Europei, după căderea Zidului Berlinului. Preşedintele va susţine un discurs la Washington în care va încerca să sublinieze susţinerea oferită de SUA noilor democraţii din statele arabe. Precizările vor fi fpcute în contextual criticilor recente privind faptul că Statele Unite nu a mai oferit sprijin pentru autorii revoltelor şi au adoptat abordări contradictorii în cazul diferitelor ţări. Este primul discurs important al lui Obama, despre Orientul Mijlociu, după cel despre Cairo, în 2009, când a cerut un nou început în relaţiile dintre America şi lumea musulmană. (The Guardian)

În Spania, proteste alimentate de reţelele de internet. Reţelele de socializare de pe internet au pus gaz pe foc în Spania şi au chemat oamenii la demonstraţii contra măsurilor luate de guvernanţi în contextul crizei economice. Alegerile locale vor avea loc peste câteva zile. Mii de oameni s-au întors pe stradă în piaţa centrală din Madrid, unde au început protestele duminică. Câteva sute de oameni au dormit în corturi, în piaţă, pese noapte, în timp ce proteste similare, dar de mai mică amploare s-au desfăşurat în Barcelona şi alte oraşe spaniole. “Economia şi şomajul sunt temele importante ale demonstraţiilor, pentru că aceste lucruri ne unesc”, a explicat un purtător de cuvânt al unui grup de manifestanţi. Jon Aguirre Such a adăugat că în timp ce unii se îmbogăţesc, cei mai mulţi trăiesc mai prost ca înainte. Spania are o rată record a şomajului, de 21%, adică aproape 4,9 milioane de persoane. (CNN)

Marea Britanie îşi încheie misiunea în Irak. Ultimii soldaţi britanici se retrag, dumnică, dintr-un război extrem de nepopular, în care au murit 179 de militari. Trupe britanice vor mai putea participa în Irak la o viitoare misiune a NATO de antrenare a forţelor irakiene, dar ultimii 170 de soldaţi care sunt încă în această ţară vor sosi acasă, duminică. Misiunea lor s-a încheiat cu succes, a anunţat secretarul apărării, Liam Fox. “Datorită sacrificiului, angajamentului şi profesionalismului miilor de bărbaţi şi femei din armata britanică, sudul Irakului s-a transformat radical din regiunea periculoasă şi opresivă care era pe timpul regimului lui Saddam Husein”, a spus Fox. (The Washington Post)


Raport Amnesty despre abuzurile regimului din Egipt. Autorităţile egiptene mai au mult de lucru pentru a face dreptate celor ucişi şi răniţi în timpul manifestaţiilor în care a fost răsturnat regimul Mubarak de la putere, spune organizaţia Amnesty International. Într-un raport dat publicităţii, Amnesty aminteşte abuzurile asupra drepturilor omului, cerând o anchetă în aceste cazuri. Grupul spune că multe victime mai trebuie să primească compensaţii şi mulţi vinovaţi trebuie pedepsiţi. Raportul, care are 123 de pagini, cere şi o reformă a forţelor de securitate, prezentând un grafic al abuzurilor comise asupra demonstranţilor, în timpul revoluţiei din ianuarie şi februarie. Forţele de securitate au tras asupra oamenilor neînarmaţi, au înăbuşit violent revolta, arestând mii de persoane, torturându-i şi chiar omorându-i pe cei aflaţi în arest. (BBC News)

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: