Domeniul IT&C - a treia cea mai mare contribuție la creșterea economică din T1 / 2017, la o pondere de trei ori mai mică decât industria în formarea PIB - CursDeGuvernare.ro
luni

18 octombrie, 2021

Domeniul IT&C – a treia cea mai mare contribuție la creșterea economică din T1 / 2017, la o pondere de trei ori mai mică decât industria în formarea PIB

7 iunie, 2017

Industria și comerțul au avut contribuții aproape egale (+1,5%, rspectiv +1,4%) la creșterea PIB cu 5,7%, în serie brută, pe primul trimestru, confirmată miercuri de un raport al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Domeniul informaţiilor şi comunicaţiilor a avut a treia cea mai mare contribuție la creșterea PIB, cu un plus de 0,9%, deși ponderea sa la formarea PIB este de doar 6,2%. Domeniul a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 15,3%.


De asemeni, domeniul „activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport” a avut o contribuţie de +0,5%, la o pondere de 6,2% la formarea PIB. Volumul său de activitate s-a majorat cu 9,1%.

Industria (+1,5%) are o pondere de 23,1% la formarea PIB şi a înregistrat o creştere a volumului de activitate cu 6,7%.

Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv sectoarele repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o contribuție de +1,4%), are o pondere de 19,5% la formarea PIB şi a înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 7,3%.

Impozitele nete pe produs au avut o contribuție de 0,6%, la o pondere de 9,2%.


Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 199,8 miliarde de lei în preţuri curente pe T1/2017 şi a înregistrat o creştere cu 5,6% în seria ajustată sezonier, faţă de acelaşi trimestru din 2016. Creşterea în termeni reali faţă de T4/2016 a fost de 1,7%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:

– cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB;

– variaţiei stocurilor, cu o contribuţie de +1,1%, consecinţă a creşterii importante a stocurilor din economie.

Au avut o contribuţie negativă la creşterea PIB:

– formarea brută de capital fix (-0,1%), ca urmare a reducerii volumului său cu 0,7% şi

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

– exportul net (-0,1%), consecinţă a creşterii uşor mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii (+0,09 puncte procentuale).

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr