O angajată și un fost salariat al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București au fost reținuți luni de procurorii DNA, sub acuzația de abuz în serviciu, pentru că au permis funcționarea Colectiv deși verificaseră clubul și știau că acesta nu deține aviz de securitate la incendiu.
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au decis reținerea Antoninei Radu și a lui George Petrică Matei, ofițeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU București, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, se spune într-un comuniact DNA.
Faptele de care sunt acuzați:
- În perioada septembrie 2014 – primăvara anului 2015, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.
- Concret, cei doi inculpați au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
- Deși au făcut mai multe deplasări la S.C. Colectiv Club SRL, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București, ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
- Prin aceasta s-a asigurat obținerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. București, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcționării până la data dezastrului 30.10.2015.
Trei anchete pe cazul Colectiv
Până acum, 45 de răniți (cei care au fost audiați) s-au constituit parte civilă în dosarul de ucidere din culpă investigat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În momentul de față, procurorii fac învestigații în trei dosare care privesc incendiul de la Club Colectiv.
Primul dosar a fost deschis la Parchetul General și în acesta au fost arestate șase persoane:
- cei trei acționari ai clubului – Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea, pentru ucidere din culpă.
Mihai Niță și Daniela Ioana Niță – acționari ai Golden Ideas Fireworks Artists SRL, firma care s-a ocupat de spectacolul pirotehnic din seara tragediei, sunt acuzați de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri - Viorel Zaharia – unul dintre angajații trimiși să se ocupe de artificiile de la concertul de pe 30 octombrie – a fost arestat preventiv pentru ucidere din culpă.
Un al doilea dosar este la DNA, dosarul în care au fost reținuți Cristian Piedone și cele două funcționare care au eliberat ilegal autorizația de funcționare a Club Colectiv. Fostul edil este acuzat de abuz îns erviciu și fals intelectual, iar fostele sale subalterne, de complicitate la aceste infracțiuni.
Al treilea dosar este acesta, în care luni au fost reținuți cei doi ofițeri de la ISU.