duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 august, 2017

Doi imigranți ilegali și un traficant de persoane au fost răniți duminică noaptea, după ce polițiștii de frontieră din Denta, județul Timiș, au tras mai multe focuri de armă asupra a două autovehicule ce nu au oprit la un filtru.

„În noaptea de 27/28.08.2017, în jurul orei 03.00, la nivelul I.T.P.F. Timișoara a avut loc o acțiune privind combaterea traficului de migranți în zona de frontieră Moravița-Denta, ocazie cu care poliţiştii de frontieră au organizat un filtru pe E 70, la ieșirea din localitatea Denta.

Polițiștii de frontieră din filtru au efectuat semnalele regulamentare pentru oprirea a două autoturisme despre care existau suspiciuni că transportau migranți din zona de frontieră către municipiul Timișoara.


Șoferii acestor autoturisme nu au oprit la semnalele polițiștilor și au trecut în viteză prin baraj, punând în pericol integritatea acestora, rănind ușor un polițist și avariind totodată mai multe autoturisme ale instituției”, se arată într-un comunicat al Poliției de Frontieră.

Agenții au tras mai multe două focuri de avertisment în plan vertical, apoi către pneurile autoturismelor, reușind să oprească una din maşini.

„Prin ricoșeu, au fost rănite două persoane, pasageri ai autoturismelor ai căror șoferi nu au oprit la control. Cele două persoane, de origine afro-asiatică, au fost transportate de urgență la spital, pentru a li se oferi îngrijiri medicale”, mai arată Poliția Română.

În urma acțiunii, au fost reținuți „12 cetățeni afroasiatici și un cetățean sârb, șoferul uneia dintre mașini”.


„Persoanele în cauză au fost duse la sediul sectorului poliţiei de frontieră pentru cercetări, totodată fiind extinse verificările și întărit dispozitivul de supraveghere pentru depistarea tuturor persoanelor implicate. Polițiștii de frontieră continuă cercetările față de cetățeanul sârb, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, iar față de cetățenii afroasiatici sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere ilegală a frontierei de stat”, precizează polițiștii de frontieră.

A crescut numărul imigranților sosiți în România și al celor care încearcă să treacă în Ungaria

În timp ce în sud-vest, în Caraș-Severin, crește numărul imigranților ilegali prinși după ce au intrat în România, în nord-vest, în Bihor, a urcat semnificativ numărul celor reținuți în timp ce încercau să iasă din țară, spre Ungaria, fiindcă cei mai mulți nu doresc să rămână în România.

Între 1 iulie şi 21 august – au încercat să iasă ilegal din ţară 661 de migranţi pe la punctele de frontieră din Bihor şi Arad.

Spre comparaţie, în primele şase luni ale anului, numărul migranţilor prinşi a fost de 947. „Vine toamna, vine frigul. Întotdeauna înainte de venirea frigului am avut o presiune mai mare pe frontieră”, a explicat şeful ITPF Oradea, chestorul Marin Bondar, într-o conferinţă de presă organizată săptămâna trecută.

Dintre cei 661 de migranţi din iulie şi august, 305 au fost prinşi în cooperare cu partea maghiară. Cei mai mulţi dintre ei – 567 persoane – au încercat să iasă ilegal din ţară acţionând la frontiera verde, adică pe câmpurile de la graniţă. Celelalte 94 de persoane au fost depistate în punctele de frontieră ascunse în maşini şi camioane sau prezentând documente false sau aparţinând altor persoane.

Cei mai mulți provin din Irak (371) şi Siria (107). Peste 70% dintre migranţi au fugit de conflictele din ţările lor şi sunt solicitanţi de azil în România.

Două vase cu imigranți reținute în Marea Neagră

Poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă au interceptat în luna august două vase sub pavilion turcesc la bordul cărora se aflau câte aproximativ 70 de refugiați fugiți din Siria și Irak, două state măcinate de conflicte.

 

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Biroul de comunicare al Gărzii de Coastă a declarat pentru cursdeguvernare.ro că acestea sunt primele două ambarcațiuni cu imigranți ilegali depistat după februari2 2015.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: