joi

28 martie, 2024

22 martie, 2020

Ordonanța militară nr. 2 emisă de autorități sâmbătă seara a introdus în România o serie de restricții de circulație pe timpul nopții, în intervalul orar 22.00 – 06.00.
Măsura se aplică începând cu ziua de luni, 23 martie 2020, ora 22.00.

Restricțiile de circulație pe timp de noapte conțin excepții, trebuie confirmate în fața autorităților chemate să vegheze la respectarea măsurilor de combatere a coronavirusului inclusiv cu documente:

  • o declarație pe proprie răspundere sau
  • o adeverință de la angajator, care să justifice deplasarea în interes de serviciu, și legitimația de serviciu

Autoritățile lucrează la forma tipizată a declarației pe propria răspundere și a adeverinței eliberate de angajator, deocamdată fiind publicat un draft al acestor tipizate.

(Descărcați AICI tipizatele necesare justificării motivului de deplasare)


Textul ordonanței precizează că restricțiile sunt valabile pe timp de noapte, însă secretarul de stat Raed Arafat a afirmat sâmbătă, în cadrul declarațiilor făcute la sediul MAI, că populația trebuie să considere că ”și recomandările sunt obligatorii.”

Motivele care justifică circulația în intervalul orar 22.00-06.00

În cuprinsul Ordonanței Militare, restricția deplasărilor pe timp de noapte este prezentată la Art.5, sub exprimarea ”circulația este permisă numai pentru motivele prevăzute la Art.4”.

Potrivit Art. 5:

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4.
(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.
(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
(4) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.


De precizat: organele abilitate să verifice motivul deplasării sunt Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția locală

Articolul 4, care conține ”recomandări” privind circulația în intervalul orar 06.00-22.00, detaliază motivele care justifică deplasarea:

Art. 4. – În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță;
b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
e) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: