luni

29 aprilie, 2024

10 aprilie, 2019

Jean – Claude Juncker, Li Keqiang, Donald Tusk

Premierul chinez Li Keqiang a promis liderilor UE că țara sa nu va mai impune companiilor străine să îşi dezvăluie secretele tehnologice atunci când operează în China.

Totodată, China este gata să negocieze noi reguli privind subvențiile industriale, potrivit declarației comune din urma discuțiilor de marți ale premierului chinez cu președintele Consiliului European, Donald Tusk și cu cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Companiile europene se vor bucura de un tratament egal”, a declarat Li Keqiang la conferinţa de presă de după summit, iar liderii UE au salutat progresele înregistrate, potrivit Reuters.


În declaraţia comună, cele două părţi şi-au asumat responsabilitatea „unor politici care să suţină o economie globală deschisă, echilibrată şi incluzivă în beneficiul tuturor şi să încurajeze comerţul şi investiţiile”

De asemeni, China şi UE „şi-au reafirmat angajamentul de a coopera pentru reformarea Organizaţiei Mondială a Comerţului (OMC) pentru a asigura în continuare relevanţa acesteia şi a-i permite să facă faţă provocărilor comerciale globale”

Posibile concesii europene

China ar putea primi înlesniri pentru investițiile sale în UE, în urma negocierilor de marți, considerate „dificile dar fructoase până la urmă de către Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Nu cu mult înaintea summit-ului, au fost puse la punct tranzacții de miliarde de euro cu China, numai valoarea achizițiilor chineze de aeronave Airbus fiind de 30 de miliarde de euro, iar restul în domeniile transportului și tehnologiei.


De asemeni, China nu renunță la ofensiva sa central și est europeană, dublată de asigurări că investițiile în regiune nu sunt menite să producă o ruptură în unitatea comunitară ci să contribuie la „echilibrul” acesteia.

Premierul chinez Li Keqiang a plecat de la Bruxelles în Croația, unde va participa la summit-ul anual 16 + 1 privind cooperarea cu țările din regiune, dintre care 11 sunt membre UE.

„UE înscrie cu ajutorul lui Donald Trump”, titrează Politico, referindu-se la contrastul faţă de negocierile sino-americane, care nu au înregistrat progrese la fel de mari, deşi a trecut termenul de 90 de zile stabilit în decembrie.

Îmbunătățirea relațiilor UE-China sunt în contrast cu războiul comercial al SUA cu China, în consecinţa programului „America First” al preşedintelui Donald Trump, şi cu încercările Casei Albe de a produce rupturi în funcţionarea OMC, remarcă Reuters.

Este drept, însă, China s-a confruntat în vremea din urmă și cu o atitudine europeană mult mai hotărâtă şi cu ofensivă diplomatică mai susţinută. Angajați pe două fronturi, negociatorii chnezi vor fi preferat pacea pe unul dintre acestea.

Guvernele occidentale se plâng de multă vreme că firmele ţărilor lor sunt obligate să-şi cedeze tehnologiile partenerilor chinezi în companiile mixte pe care le înfiinţează în China.

Tehnologiile occidentale sunt deseori folosite ulterior în competiţia cu companiile occidentale, până într-atât încât UE se teme de ofensiva chineză în domenii strategice.

Astfel că declaraţia comună a sumitului UE – China spune că acestea „reamintesc că legislaţia internaţională este aplicabilă şi esenţială pentru a menţine pacea şi stabilitatea în cyberspaţiu”.

De asemeni, summit-ul a imprimat şi o tendinţă mai paşnică în privinţa viitorului relaşiilor bilaterale privind reţelele 5G, în contextul în care coloşii tehnologici chinezi sunt suspectaţi că le-ar putea folosi în spinajul industrial.

Rețelele 5G vor consitui coloana vertebrală a dezvoltării economice și sociale viitoare. UE și China salută progresul și schimburile ulterioare în cadrul dialogului și mecanismului de lucru UE-China privind 5G pe baza Declarației Comune din 2015, inclusiv privind cooperarea tehnologică între comunitățile de afaceri respective” – mai spune declaraţia comună.

(Descărcați AICI declarația EU-China de la final de summit)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: