luni

22 aprilie, 2024

10 noiembrie, 2014

Rusia se angajează într-o politică riscantă faţă de NATO şi de statele din nordul Europei atunci când îşi planifică manevre militare, arată un studiu al European Leadership Network, citat de Bloomberg.

Dovadă stau cele 40 de episoade din martie şi până acum, când forţele armate ruse au fost la un pas de incidente şi întâlniri cu forţele armate occidentale, arată grupul european de cercetare în domeniul securităţii.

Incidentele alcătuiesc o „imagine extrem de îngrijorătoare” a situaţiei şi sunt variate, de la violarea spaţiului aerian naţional şi bruierea aparaturii de apărare aeriană, la coliziuni în aer abia evitate, intersectări pe mare sau alte acţiuni periculoase.


„Perpetuarea unei situaţii volatile între un stat care deţine arme nucleare şi o alianţă şi partenerii ei care deţin arme nucleare este un pariu riscant. Şi, în cel mai rău caz, se poate dovedi catastrofică”, estimează analiştii în raportul publicat luni.

Intensitatea şi gravitatea incidentelor dintre Rusia şi NATO a crescut de la anexarea Crimeei, mai spun analiştii londonezi.

Iar experţii opinează că există şi un risc: „Chiar dacă, până acum, a fost evitată o confruntare militară directă, combinaţia dintre atitudinea agresivă a Rusiei şi dorinţa Occidentului de a se arăta pregătit să replice creşte riscul unei escaladări neintenţionate a situaţiei şi pericolul de a pierde controlul în unul din aceste incidente”.

Mai mult, experţii estimează că numărul mare de astfel de incidente şi grativatea lor sugerează faptul că forţele armate ruse au fost „autorizate şi încurajate” să acţioneze mai agresiv.


Raportul identifică 11 incidente serioase şi alte trei care puteau duce la răniţi sau la o confruntare militară directă.

  1. În 3 martie a fost evitată la limită o coliziune între un avion civil al SAS group, care a decolat de la Copenhaga şi un avion de recunoaştere rusesc, care nu avea transponderul, dispozitivul prin care se poate identifica avionul prin trasmisii de semnale satelitului
  2. În 5 septembrie, răpirea unui ofiţer de informaţii estonian de la un post de la graniţă
  3. Manevrele şi mişcările suspecte ale submarimului rusesc în apele teritoriale suedeze de luna trecută

NATO a avertizat deja că uneori avioanele ruseşti nu folosesc transponderul, ceea ce pune în pericol avioanele de linie civile. Aparatele de zbor ruseşti au intrat adesea în spaţiul aerian al ţărilor baltice, în Marea Nordului sau Atlantic.

În 2014, NATO a interceptat 100 de aioane ruseşti faţă de 3 anul trecut. Tocmai de aceea Alianţa şi-a intensificat prezenţa în statele baltice şi Polonia, pe teritoriul aliaţilor dn centrul şi estul Europei.

Iar solicitările în acest sens ale acestor aliaţi par justificate, în condiţiile în care Moscova are astfel de demonstraţii de forţă. Demonstraţii calificate de administraţia rusă drept antrenamente.

Şi argumentate cel puţin hilar: „Acum zburăm mai mult decât înainte, pentru că a fost o perioadă, în anii 90 în special, când nu aveam bani pentru kerosen. Acum, situaţia din ţară este semnificativ mai bună. Ne permitem ceea ce avem nevoie, date fiind circumstanţel”, a spus ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak, citat de Bloomberg.

Confruntarea din teren şi o confruntarea în declaraţii

Fostul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a culpabilizat Occidentul pentru tensiunile cu Rusia, pentru triumfalismul de după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

„Lumea este în pragul unui nou război rece. Mulţi spun că acesta a şi izbucnit deja”, a spus fostul lider sovietic la aniversarea a 25 de ani de la căderea zidului berlinului, citat de Bloomberg.

Pe de altă parte, generalul Philip Breedlove, comandatul forţelor NATO din Europa spunea săptămâna trecută că Rusia a folosit „formaţii de zbor mai mari, mai complexe, cu un plan de zbor mai provocator” în ultima vreme.

Rusia vrea probabil să transmită că este încă o mare putere şi că poate să îşi exercite în continuare influenţa, a afirmat generalul american într-o conferintă de presă la Pentagon.

Descărcaţi aici studiul intergral realizat de European Leadership Network.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: