9 august, 2020

Actualul registru de evidență al salariaților din România, REVISAL va fi updatat și modificat radical, pentru a conține întreaga forță de muncă din țară, nu doar angajații din privat – potrivit unui proiect de OUG pus în dezbatere de guvern.

La finalul acestei ample operațiuni, registrul se va numi REFORMA (Registrul naţional de evidenţă al Forței de Muncă angajate din România) și va oferi în premieră o imagine clară a dinamicii forței de muncă.

Cu precizarea că bugetari sunt considerați și angajații și managerii din companiile cu capital majoritar sau integral de stat.

Hibele sistemului actual


În prezent, nu există un sistem național unitar de evidență a ocupării în sectorul public. Evidența bugetarilor este fragmentată și nu a existat niciodată posibilitatea unei radiografii în timp real a personalului plătit de bani publici:

  • Inspecția Muncii deține o evidență la nivel național doar a contractelor individuale de muncă din sectorul public
  • instituțiile și autoritățile publice au propriul sistem de baze de date și de raportare a categoriilor de personal, altele decât cele încadrate în baza unui contract individual de muncă

Pentru prima oară, se va face ordine în acest domeniu, instituțiile de stat și autoritățile locale urmând să raporteze regulat toate datele privind angajații (indiferent de forma contractelor), inclusiv veniturile și sporurile acestora.

În moment de față, REVISAL nu poate oferi printr-o simplă interogare în sistem nici măcar numărul salariaților din privat, după Codul Numeric Personal, ci numai numărul de contracte existent.

În plus, noul registru va permite, în sfârșit, o evidență clară a bugetarilor și identificarea clară a categoriilor de personal plătit din fonduri publice.


„Tot ce înseamnă salariu, indemnizaţie, de fapt toţi cei plătiţi din bani publici trebuie să fie, alături de angajaţii din sistemul privat, într-un singur registru electronic. Propun Reforma, o variantă completă a evidenţei angajaţilor/a celor care lucrează în România, a persoanelor plătite din bani publici. Dezvoltăm Revisal”, a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe pagina sa de Facebook.

Orice modificare de contract trebuie evidenţiată într-un registru unic pentru a avea o imagine completă asupra tuturor evoluţiilor din piaţa muncii.

REFORMA va permite elaborarea politicilor publice în sectorul bugetar și estimarea realistă a impactului bugetar al unei măsuri pe domenii de activitate și paliere ocupaționale din sectorul public.

Nu vor fi cuprinse în acest Registru următoarele categorii cu registre proprii de evidenţă:

  • personalul din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională
  • funcţionarii publici cu statut special

Categoriile de angajați, funcționari etc. ce vor fi adăugați evidenței actuale:

  • personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare
  • personalul din cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor  naţionale şi
    societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială

Este vorba de personal care își desfășoară activitatea în baza următoarelor tipuri de contracte:

  • contractului individual de muncă;
  • contractului de mandat;
  • contractului de management;
  • contractului de activitate sportivă;
  • convenţiei individuale de muncă prevăzute de Legea nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea
    cooperaţiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • deciziei/ordinului de numire în funcție, raportului de serviciu sau în baza actului de numire

După ce entitățile bugetare varsă datele în REVISAL, acest registru se va transforma în REFORMA.

REVISAL-ul trebuie extins, pentru a cuprinde și sporurile bugetarilor

Registrul angajaților se află la Inspecția de Stat și acolo va rămâne, conform proiectului de OUG pentru REFORMA elaborat de Ministrul Muncii și pus în dezbatere publică.

(DESCĂRCAȚI AICI PROIECTUL)

Va fi nevoie de extinderea infrastructurii, așa încât ministerul va lansa după aprobarea actului normativ o licitație.

Este nevoie de noi echipamente, un nou modul, dar și de reconfigurarea bazei de date, care să permită nu doar identificare după CNP-uri, ci și înscrierea tuturor datelor necesare, de exemplu a numeroaselor sporuri ce se adaugă în sistemul public salariului de bază.

Tudor Polak (foto), secretar de stat în Ministerul Muncii, a explicat pentru cursdeguvernare.ro procedura trecerii de la REVISAL la REFORMA: se fac modificările tehnice, entitățile bugetare livrează în REVISAL datele bugetarilor, după care se lansează REFORMA.

Oficialul speră că în șase luni, în funcție de licitația pentru infrastructură, operațiunea va putea fi încheiată.

Proiectul de act normativ a fost transmis, spre consultare Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, iar după aprobarea OUG va fi urmată de o Hotărâre de guvern pentru stabilirea metodologiei de realizare a registrului REFORMA, înregistrările care se efectuează, termenele de transmitere a înregistrărilor, toate elementele legate de întocmirea lui.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: