miercuri

25 mai, 2022

Document / Proiectul OUG Anghel Saligny a ajuns la Ministerul Justiției pentru avizare după demiterea lui Stelian Ion

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 septembrie, 2021

Ministerul Justiției a primit abia joi, 2 septembrie, proiectul în original de ordonanță de urgență pentru lansarea programului național de investiții ”Anghel Saligny”, conform unui document publicat în facsimil de G4Media.

Premierul Florin Cîțu a trimis la Cotroceni pe 1 septembrie cererea de revocare din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion, invocând  neavizarea proiectului.


Premierul acuza că originalul ordonanţei privind Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny a fost transmis Ministerului Justiţiei pe 25 august. „Am verificat cu ministrul Dezvoltării. Pe 25.08 am primit copia că a fost trimis originalul acestei ordonanţe la Ministerul Justiţiei”, a spus premierul, citat de Agerpres.

Afirmațiile premierului au declanșat o lungă controversă între premerul Cîțu și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pe de o parte, și Stelian Ion  – de cealaltă parte, și cea mai puternică criză din coaliție, ce ara putea duce la destrămămarea acesteia.

Fostul ministru al Justiției a adus câteva argumente în sprijinul afirmației sale:

  • dacă ar fi fost adevărat ceea ce spuneau cei doi colegi ai săi de Guvern, ar fi însemnat că documentul original se afla simultan în două instituții: la Ministerul Justiției și la Consiliul Legislativ, Această ultimă instituție avea proiectul la avizare în acel moment și i-a dat aviz pozitiv.
  • documentul nu putea ajunge la Ministerul Justiției înainte de a avea toate avizele, astfel încât, Ministerul Dezvoltării nu a avut cum să-l înregistreze de câteva zile la MJ, așa cum susțineau premierul și Cseke Attila, înainte de a primi avizul Consiliul Legislativ.

Stelian Ion a insistat pe 1 septembrie că a primit, de la Ministerul Dezvoltării, o copie, nu originalul: „De la Ministerul Dezvoltării nu a venit decât o copie a acelui document.

Potrivit Hotărârii de guvern 561/2009, care reglementează această activitate, de elaborare şi adoptare a actelor normative la nivel de Guvern, ultima instituţie avizatoare în acest lanţ de avizare este Ministerul Justiţiei. Ca atare, de fiecare dată ne vin la avizare proiectele de acte normative cu toate semnăturile şi toate avizele luate de la toate ministerele.

De data aceasta, deşi adresa de înaintare a conţinut în mod eronat, consider că este o greşeală, care poate fi rectificată, nu-mi imaginez că a fost cu intenţie acea menţiune că s-ar fi trimis originalul, s-a trimis în realitate o copie. În documentaţia noastră, în registrele noastre figurează acel dosar ca fiind copie”.

Lucian Bode a demis-o pe șefa Direcţiei de avizare a actelor normative

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a schimbat-o vineri dimineaţă din funcţie pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, decizia având legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul Anghel Saligny, susţin surse din minister pentru News.ro.

În acesteia a fost numit Cătălin Oţel, pe care Stelian Ion îl schimbase de la conducerea Direcţiei de avizare la începutul lunii aprilie, susţin sursele citate.

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a anunțat vineri dimineața că proiectul de investiţii ”Anghel Saligny” va intra în şedinţa de guvern de vineri. Un ministru, a spus interimarul de la Justiție referindu-se la Stelian Ion, nu are dreptul să blocheze un proiect, iar dacă nu e de acord cu el poate da aviz negativ.

”Observaţiile avute în vedere de către direcţia de specialitate sunt menţinute şi au fost transmise către Ministerul Dezvoltării, către iniţiator. Aseară am văzut documentul, am văzut proiectul în original. Cu siguranţă, astăzi intrăm în şedinţa de guvern cu acest proiect.

Ministerul Dezvoltării are două variante: integrează observaţiile Ministerului Justiţiei sau răspunde cu argumente de ce nu le preia. În momentul în care transmiţi aceste observaţii către iniţiator  şi el le integrează sau le justifică de ce nu le integrează, avizul este pozitiv cu observaţii”, a explicat Lucian Bode.

Executivul va avea o şedinţă vineri, de la ora 16.00, iar pe ordinea de zi a întrunirii ar putea fi inclus şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind programul de investiţii „Anghel Saligny”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În acest moment, Florin Cîțu cere USR PLUS să facă o nouă nominalizare pentru Justiție, USR PLUS cere demisia premierului.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 86 (al 15-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 26 sunt alocate unei serii de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: