cursdeguvernare

duminică

8 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

DOCUMENT / Ordonanța care suspendă pentru 45 zile Legea împotriva traseismului politic al administrației locale

27 august, 2014

(FOTO: opiniagiurgiu.ro)

UPDATE :

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi ordonanţa de urgenţă prin care aleşilor locali li se permite transferul într-o altă formaţiune politică fără a suporta rigorile legii, adică pierderea poziţiei în care au fost aleşi prin vot.

OUG conţine o modificare faţă de varianta supusă dezbaterii publice: termenul de valabilitate al actului adoptat joi de către guvern a fost extins la 45 de zile, în loc de 10 zile, în proiect.


***

Guvernul ar urma să ia în discuție, în ședința de joi, 28 august, și în absența premierului Ponta, plecat în Turcia, proiectul Ordonanței care suspendă pentru 10 zile Legea care le interzice aleșilor locali să-și schimbe partidele în timpul mandatului.

Elaborată de vicepremierul Liviu Dragnea, Ordonanța vine cu doar o lună înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.
Momentul e confuz pentru PSD, care a inițiat suspendarea pentru 10 zile a Legii: pe de o parte, PNL nu-i mai este aliat electoral, pe de altă parte, în ultimul an Justiția a decapitat administrațiile locale din câteva fiefuri ale partidului de guvernământ, puterea locală fiind distribuită potrivit algoritmului de la fața locului.

Primarii, preşedinţii Consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi cei aflaţi pe lista supleanţilor vor avea la dispoziţie, potrivit proiectului de ordonanţă elaborat de Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei, zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.


În Nota de fundamentare, iniţiatorii proiectului justifică necesitatea acestei ordonanţe invocând inclusiv Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de ONU la 10 de septembrie 1948, care prevede la art. 20 faptul că „Nimeni nu poate fi silit să facă parte dintr-o asociaţie.

Proiectul ar urma să intre pe agenda şedinţei de joi a guvernului.

De ce administraţia locală ar avea nevoie de această ordonanţă: explicaţiile oficiale

Din Nota de fundamentare, opinia publică este informată, printre altele, în legătură cu următoarele:

  • Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, publicată în Jurnalul Oficial din 30 martie 2010, prevede la art. 12: „Orice persoană are dreptul … la libertatea de asociere la toate nivelurile și în special politic …”.
  • Acelaşi lucru este consacrat şi prin Constituţia României, la art. 40 alin. (1): „Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.”

Mai aproape de realitatea din teren este următoarea argumentaţie: „eliminarea riscului pierderii, atât a mandatelor de către unii aleși locali, cât și a calității de supleanți, (…) respectiv a dreptului dobândit prin alegeri, pe de o parte, dar și a dreptului la liberă asociere în partide, potrivit opțiunii fiecăruia, pe de altă parte.”

(Descărcaţi AICI Nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă)

Ce prevederi ale Legii se suspendă

„Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) şi art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificările şi completările ulterioare, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii care au fost declaraţi supleanţi, îşi pot exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără ca aleşii locali respectivi să-şi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor”, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Art. 9 alin. (2) lit. h1) se referă la consilierii locali sau judeţeni, care îşi pierd mandatul prin “pierderea calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales”.

Art. 15 alin. (2) lit. G1) se referă la primari, care îşi pierd mandatul ca urmare a “pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”.

(Descărcaţi AICI proiectul de ordonanţă)

De ce administraţia locală ar avea nevoie de ordonanţă: explicaţiile din teren

În urma alegerilor locale din 2012, USL a reuşit să câştige aproximativ 88%, adica 35 de mandate (din 41) pentru preşedinţia Consiliilor Judeţene.

Pe partide, PSD a câştigat 22 de mandate, PNL 13 mandate, PDL şi UDMR au obţinut fiecare câte 2 mandate, PC şi UNPR câte 1 mandat.

Astăzi, graţie activităţii DNA, partidele au în faţă un alt tip de ierarhie :

PSD a pierdut controlul la Brăila (Bunea Stancu suspendat, în arest la domiciliu), Constanţa (Nicuşor Constantinescu, mandat de arestare, plecat pentru moment în SUA), Mehedinţi (Adrian Duicu, arestat), Argeş (Constantin Nicolescu, condamnat) şi Prahova (Mircea Cosma, trimis în judecată).

PNL a pierdut Clujul (Horia Uioreanu, arestat).

Acestora li se adaugă o serie şi mai lungă de primari suspendaţi, arestaţi, cel mai notoriu fiind cazul lui Romeo Stavarache, de la Bacău.

Ce s-a întâmplat în 2006, când a fost votată ”legea antitraseism”

Vicepremierul Liviu Dragnea explica săptămâna trecută, că o prevedere oarecum similară s-a aplicat în 2006.

Liviu Dragnea se referea la momentul aplicării Legii 249 din 2006, cea care a interzis migraţia politică, unde s-a introdus o perioadă de 45 de zile în care aleşii locali puteau schimba partidul.

Un studiu al IPP realizat la scurt timp după închiderea „perioadei de transferuri” arăta că 27% dintre primari şi-au schimbat apartenenţa politică în 2006.

Datele IPP arătau că principalul beneficiar al migrației primarilor a fost PDL, aflat la acel moment la guvernare și care deținea prin Vasile Blaga portofoliul Ministerului Administrației și Internelor, adică principala instituție care finanța primăriile.

Legea 249 din 2006 a fost impusă greu, fiind adoptată tacit la camera decizională (Camera Deputaţilor).

La momentul respectiv, PSD a criticat neaplicarea imediată a legii, afirmând că PDL pune presiune pe aleşii social-democraţi să schimbe partidul.

Poziţia preşedinţiei

„Fac un apel la Avocatul Poporului, care prin inactivitate sabotează democraţia, să atace la Curtea Constituţională atât OUG 45 pe 2014, care modifică atât Biroul Electoral Central, reprezentarea în secţiile de votare şi modalitatea la vot, cât şi, dacă mâine vom avea un guvern care să fie atât de inconştient încât în lipsa lui Victor Ponta să aprobe o perioadă de mercato pentru primari, ordonanţa cu privire la transferul primarilor”, a declarat miercuri preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni.

Preşedintele Băsescu a afirmat că premierul „are nevoie ca de aer de ordonanţa cu primarii migratori ca să iasă preşedinte” şi că situaţia în care se ajunge este „grosier anticonstituţională”.

Opoziția a sesizat ambasadele Occidentale

Alianţa Creştin Liberală (formată din PNL și PDL) a sesizat miercuri ambasadele statelor UE la Bucureşti şi ambasada SUA în legătură cu ordonanţa Guvernului care ar permite migraţia politică a primarilor, atenţionând asupra ”pericolului fraudării alegerilor prezidenţiale de către PSD”.

Într-un comunicat ACL semnat de liderii grupurilor parlamentare PNL şi PDL, George Scutaru şi Tinel Gheorghe, se mai afirmă că asupra aleşilor locali membri ai partidelor de opoziţie ”se fac presiuni din partea PSD pentru a trece în barca puterii”.

”Aceste presiuni vor fi dublate de alocări de fonduri în luna septembrie, pentru a accentua migraţia politică. Am amintit partenerilor europeni şi americani că, urmărind acelaşi obiectiv al fraudării alegerilor, Guvernul PSD, al cărui premier este şi candidat, a emis o altă ordonanţă de urgenţă prin care modifică, înaintea campaniei electorale, o lege organică pentru a încuraja turismul electoral şi votul multiplu”, arată comunicatul ACL.

Protest al societăţii civile împotriva Ordonanței Dragnea

21 de ONG-uri sunt semnatare ale unei scrisori deschide adresate miercuri premierului Victor Ponta şi Vicepremierului Liviu Dragnea, scrisoare prin care cer renunţarea la ordonanţa de urgenţă care va îngădui migraţia politică.

„Această manieră de legiferare este cu totul inacceptabilă. Guvernul dorește să folosească o cale extraordinară de legiferare – ordonanța de urgență, ocolind deopotrivă necesara dezbatere parlamentară și controlul Curții Constituționale. Nu în ultimul rând, este ocolită voința cetățenilor, fără a fi evidentă urgența unei astfel de măsuri. Mai mult, tinde să fie un factor de instabilitate și să încalce principiul securității legislative, unul dintre fundamentele cheie ale statului de drept. (…) Răul făcut democrației și statului de drept pe termen lung este cu mult mai mare decât orice beneficiu temporar, adus unui partid politic aflat la un moment dat la guvernare.”, este mesajul celor 21 de ONG-uri.

(Descărcaţi AICI scrisoarea adresată premierului şi vicepremierului)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. ” OUG conţine o modificare faţă de varianta supusă dezbaterii publice: termenul de valabilitate al actului adoptat joi de către guvern a fost extins la 45 de zile, în loc de 10 zile, în proiect. ”

    Sa nu ne ferim de cuvinte. Aceasta strategie cinica de neinteles pentru o Europa si o societate occidentala care se incapataneaza sa creada in valorile democratiei si civilizatiei , prin care una se prezinta populatiei si alta se voteaza, este una de tip securist „care transforma , in mod sfidator si garantat, oamenii politici in spectre si cetatenii votanti in zombi deoarece acestia din urma nu stiu niciodata cu cine si pe cine au votat de fapt , si cu atat mai mult ce se va alege din votul lor.” (http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/08/tratat-despre-lucrul-prost-facut-sau.html)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. ” OUG conţine o modificare faţă de varianta supusă dezbaterii publice: termenul de valabilitate al actului adoptat joi de către guvern a fost extins la 45 de zile, în loc de 10 zile, în proiect. ”

    Sa nu ne ferim de cuvinte. Aceasta strategie cinica de neinteles pentru o Europa si o societate occidentala care se incapataneaza sa creada in valorile democratiei si civilizatiei , prin care una se prezinta populatiei si alta se voteaza, este una de tip securist „care transforma , in mod sfidator si garantat, oamenii politici in spectre si cetatenii votanti in zombi deoarece acestia din urma nu stiu niciodata cu cine si pe cine au votat de fapt , si cu atat mai mult ce se va alege din votul lor.” (http://sergiusimion.blogspot.ro/2014/08/tratat-despre-lucrul-prost-facut-sau.html)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: