fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Producția industrială – în revenire, dar la -28% față de aceeași lună a anului precedent

Potrivit datelor publicate de INS, producția industrială și-a mai revenit în luna mai față de luna precedentă (+22,2% în serie brută dar numai +15,1% ajustat… Mai mult

14.07.2020

Chestiunea

Rata dobânzii pe termen lung a scăzut sub 4%. Totuși, s-ar impune o schimbare curajoasă de viziune economică

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a scăzut cu aproape un punct procentual în doar două luni, potrivit datelor publicate de Eurostat. După ce… Mai mult

13.07.2020

Chestiunea

Trista poveste a diplomației economice românești: doar o treime din posturi ocupate, dublă comandă, rupere de economie, sinecuriști

În timp ce statele din jur creionează politici de promovare a exporturilor și de atragere de investiții străine și își extind rețeaua de promovare externă,… Mai mult

12.07.2020

La obiect

Mai 2020 – exporturile, la 60% din cele de anul trecut, acoperirea importurilor se duce spre nivelul din 2009

Exporturile au scăzut în luna mai 2020 cu circa 40% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au diminuat cu 35%, potrivit datelor… Mai mult

12.07.2020

Cristian Grosu / Istoria va explica ce face. Dacă în ziua aceea o va mai asculta și înțelege cineva

de Cristian Grosu , 2.9.2019

Textul de mai jos este editorialul CRONICILOR Curs de guvernare (publicație exclusiv print) nr. 97. 

Ce sunt CRONICILE –  un LINK informativ AICI.
Nr. 97  (al patrulea) din CRONICI –
 cu un hint la sumar – un LINK AICI – și mod de achiziție.

(CRONICILE – un ghid de navigare prin istoria vremii tale)

(Redacția) 

***

Intrarea în forță pe scena politică a mișcării politice Renew Europe – configurată în jurul partidului Macronist En Marche – e un moment istoric de inflexiune, așa cum au fost mereu momentele în care societatea, buimacă, s-a întors, tușind, pe partea cealaltă.

Nu cunoaștem, acum, nici harta după care Europa va evolua ideologic și nici ce influență va avea, la nivel global, un atare precipitat în creuzetul politic al tărâmului pe care s-a elaborat – vreme de sute de ani – democrația.

Numai istoria ne poate explica ce face – și o va face ca întotdeauna: cu efect întârziat pentru că n-a auzit-o nimeni la timp, iar traducătorii ei s-au născut post factum.
Cert este că în familia Occidentală s-a căscat o falie – și e de presupus că ea se va lărgi și adânci între ”conservatorismul” lui Trump, cu un probabil al doilea mandat, și ”progresismul” european (care e o mișcare de stânga avansată) care se extinde sistematic prin toți adepții antisistem. Am folosit ghilimelele pentru că și într-un caz și în celălalt avem de-a face cu două caricaturi de ideologii, și nu cu ideologii veritabile: ambele ignoră natura umană și demnitatea individului – deși amândouă se revendică de la ele.

Natura umană: ceea ce numim azi stânga și dreapta s-au născut natural, din necesitate, seara, în jurul focului. Când cei care fuseseră la cules, la scormonit după rădăcini sau la alergat după cerb, dezbăteau și decideau cum să distribuie ce s-a adunat peste zi. Acolo suntem și azi, pentru că problema n-a fost rezolvată niciodată.

Or, în lumea post-ideologică în care am intrat, evacuarea individului în numele colectivității (pe de o parte), sau idolatrizarea individului în detrimentul comunității (de cealaltă parte) riscă fie să se răzbune, fie să nască monștri.

Să mai spunem un lucru: atât ”conservatorismul” rudimentar pe care-l reînvie Trump, cât și ”progresismul” , NU sunt conflicte veritabile nici între ”clase sociale”, și cu atât mai puțin între generații (millenials, Y, Z, W, Ț, Â etc, etc). Ci sunt compulsii ale unei societăți intrate în fibrilația globalizării și care încearcă să rămână în acord cu ea însăși și cu natura umană.
Apropo, o intrebare concretă și practică: oare între două triburi vecine, distribuția a ce s-a adunat peste zi (după ce unii au scormonit după rădăcini și alții au alergat după cerb) avea aceleași reguli?

Și istoria cea mare, și istoria cea mică – asta de-aici, a triburilor de la gurile Dunării – urmează să ne deslușească niște dileme. Să expunem două.

1, Scăderea stângii tradiționale (ne referim la variile forme ale social-democratiilor europene) în fața stângii progresiste:
în brațele cui va împinge păturile de jos ale societăților – cele formate din defavorizați veritabili, din inși supuși inechităților de orice fel, din cei pentru care munca serioasă și oficială nu e de-ajuns pentru ieșirea din sărăcie?

E o intrebare validă tocmai pentru că retorica noii stângi – aglomerată de cele mai noi fetișuri sociale cum sunt protejarea climei, discriminările pozitive de orice fel, împingerea până la caricatură a corectitudinii politice, drepturile minorităților sexuale, încurajarea migrației etc, adică probleme reale, dar deformate de proasta utilizare a conceptelor lor  – nu-i pomenește pe cei care, după focul de seară, pleacă la culcare flămânzi.

De partea cealaltă: conservatorismul brutal, rudimentar și tribalist promovat de Trump – în brațele cui va împinge o clasă de mijloc strivită de polarizarea socială tot mai violentă, în fața căreia și cei mai versați antreprenori și manageri ai marilor corporații au ajuns să-și formuleze public dilemele față de funcționalitatea aparatului social?

E o întrebare validă tocmai pentru că nu poți crea o societate de oameni cu adevărat liberi, dacă ei sunt compromiși social.

2, A doua dilemă se referă la ”macronismul” românesc – mișcarea politică cu mari șanse de-a câștiga alegerile de anul viitor. Mișcare necesară tocmai pentru forța cu care constrânge vechea și realmente retrograda clasă politică de tranziție să evacueze scena.

Aici apare, însă problema: Alianța 2020 trebuie să se cearnă urgent din punct de vedere ideologic – altfel rămâne o periculoasă oaste de strânsură.

De ce ”periculoasă”: orice dilemă care ține de natura umană o va dezbina – ceea ce nu-i o joacă pentru țara în care ajungi la putere.
De ce ”de strânsură”: pare mai degrabă un ”sistem antisistem”, decât o adunare de oameni adunați pe baza criteriului de înțelegere a ceea ce se întâmplă.

*
Suntem martorii primului pas – azi, vara lui 2019. Până când istoria ne va povesti, râzând, ce urmează să se petreacă, să recitim ultimele 3 pagini din ”Trădarea Cărturarilor” a lui Julien Benda.

***

Ce sunt CRONICILE –  un LINK informativ AICI.

Nr. 97  (al patrulea) din CRONICI – cu un hint la sumar – un LINK AICI – și mod de achiziție. 

(Redacția) 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.9.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

150 milioane euro, fonduri europene, disponibili pentru investiţii în reţele de termoficare din 7 orașe din România

Adrian N Ionescu

Schema de ajutor de stat cu buget de 150 milioane euro în 2020 pentru investiții în proiecte integrate de termoficare centralizată, în rețele de distribuție… Mai mult

Stiri

DNA acuză 5 șefi de la Romsilva Bacău pentru o mită de 1 milion euro

Vladimir Ionescu

Curtea de Apel Bacău a dispus arestul la domiciliu a cinci şefi de la Romsilva Bacău – Ocolul Silvic Comăneşti. Aceștia sunt acuzați de DNA… Mai mult

Europa

Polonia a amendat Gazprom cu 48 milioane euro

Razvan Diaconu

Autoritatea de concurență din Polonia a amendat Gazprom cu 213 milioane de zloți (48,2 milioane euro). Motivul: gigantul rus din domeniul energiei nu a cooperat… Mai mult

Stiri

Protest în fața Guvernului – Elevii cer autorităților să decidă rapid soluția pentru începerea anului școlar

Vladimir Ionescu

Mai multe asociații județene ale elevilor demonstrează luni în fața Palatului Victoria și cer Guvernului să decidă și să comunice cât mai curând formula în… Mai mult

Stiri

Grupul BRD – profit de 415 mil. lei pe Semestrul 1 din 2020, în scădere cu 47%

Adrian N Ionescu

Grupul BRD (BRD) a obţinut un profit net de 414,6 milioane lei în primul semestru din 2020, faţă de 786,9 milioane lei în perioada similară… Mai mult

Europa

Comisia Europeană a acceptat fuziunea Alstom cu divizia feroviară a Bombardier

Iulian Soare

Comisia Europeană a aprobat planurile de fuziune a producătorului francez de trenuri Alstom cu divizia feroviară a canadienilor de la Bombardier, impunând o serie de… Mai mult

Stiri

Samsung Electronics închide ultima fabrică de computere din China

Iulian Soare

Gigantul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat că va opri activitatea ultimei sale fabrici de computere din China, cel mai recent producător care transferă producţia din… Mai mult