marți

18 iunie, 2024

14 octombrie, 2020

Evenimentele private cu invitați, precum nunțile și botezurile, vor fi interzise în toată țara, chiar dacă se desfășoară în exterior, potrivit noilor reguli și criterii de impunere a restricțiilor anunțate marți seara de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat Raed Arafat.

Aceste reguli sunt cuprinse în documentul prin care starea de alertă se prelungește cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

La o incidență de peste 3 cazuri de Covid-19 la o mie de locuitori, purtarea măștii va fi obligatorie în toate stațiile publice, inclusiv cele deschise, adică pe stradă, au mai stabilit marți autoritățile.


Pe noile criterii, restaurantele din interior, teatrele și cinematografele rămân deschise parțial la o incidență a cazurilor Covid-19, calculate la 14 zile, între 1,5 și 3 la o mie de locuitori.

Botezurile și nunțile, interzise

„Este foarte greu să se respecte regulile. Nu se poartă masca, pentru că asta e natura evenimentului, oamenii mai dansează. Soluția cea mai bună de protecție și necesară este oprirea evenimentelor pentru că sunt sursă de transmitere”, a explicat șeful DSU, Raed Arafat, motivul interzicerii nunților și botezurilor la nivelul întregii țări.

Botezul și cununia de la biserică nu intră în această categorie, pentru că există reguli speciale pentru aceste ceremonii, și se pot desfășura în continuare în prezența a cel mult 16 persoane.

(DOCUMENRUL POATE FI DESCĂRCAT AICI)

Redeschiderea restaurantelor

De asemenea, au anunțat cei doi oficiali, și arată documentul prezentat marți seara, vor fi relaxate restricțiile de funcționare impuse restaurantelor și barurilor din interior, precum și cele aplicate teatrelor și cinematografelor.


Până acum, la o incidență cumulată de 1,5 cazuri de coronavirus la o mie de locuitori, calculată pentru 14 zile, aceste restaurante, cinematografele și teatrele erau închise, așa cum s-a procedat și în cazul Capitalei, începând cu miercuri, 7 octombrie.

Guvernul schimbă regulile și urcă pragul închiderii acestor activități la o incidență de 3 la mia de locuitori. Dar, la o capacitate redusă, nu la cea maxim posibilă prin respectarea distanțării sociale.

Noile reguli stabilite pentru teatre, cinematografe, restaurante și cafenele:

  • când incidența este sub 1,5 la mie vor funcționa la capacitate de 50%
  • între 1,5 la mie și 3 la mie, vor funcționa la 30%, până la ora 23:00
  • peste o incidență de 3 la mie se sistează activitatea.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: