vineri

24 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 martie, 2013

Miniștrii și parlamentarii români au responsabilitatea de a da un exemplu de respectare a normelor de integritate, iar România trebuie să ia măsuri suplimentare pentru respectarea și executarea hotărârilor judecătorești, conchide luni Consiliul Afaceri Generale asupra Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în justiție.

Concluziile Consiliului privind raportul MCV pentru România și Bulgaria emis de Comisia Europeană pe 30 ianuarie, rețin faptul că raportul MCV din ianuarie este un ”răspuns la evenimentele politice din România, de astă-vară”.

Concluziile remarcă progresele din activitatea Direcției Naționale Anticorupție, Parchetului General și Înaltei Curți de Casație și Justiție privind condamnarea marii corpții, precum și restabilirea prerogativelor Curții Constituționale.

Principalele concluzii ale Consiliului Afaceri Generale:

  • Consiliul ia act de faptul că sunt necesare eforturi suplimentare privind respectarea și executarea hotărârilor judecătorești, de preocupările legate presiuni nejustificate asupra sistemului judiciar și a instituțiilor anti-corupție, precum și de responsabilitatea miniștrilor și parlamentarilor de a da un exemplu în ceea ce privește respectarea integrității.
  • Consiliul subliniază importanța punerii în aplicare eficiente a noului statut al parlamentarilor și a Codului de conduită propus.
  • Consiliul împărtășește evaluarea Comisiei conform căreia au mai rămas provocări importante, inclusiv progrese limitate în prevenirea și sancționarea corupției referitoare la achizițiile publice, și ia act de măsurile luate pentru a dezvolta rolul Agenției Naționale de Integritate în acest domeniu.
  • Consiliul reiterează importanța unui angajament neechivoc, susținut politic pentru a îndeplini obiectivele stabilite în cadrul mecanismului. Existența unui sistem administrativ și judiciar imparțial, independent și eficient, cu resurse suficiente, este indispensabilă pentru ca politicile UE să funcționeze corect și pentru ca cetățenii să beneficieze pe deplin de toate oportunitățile oferite de statutul de membru al Uniunii.
  • Consiliul așteaptă cu interes numirea rapidă a unei noi conduceri la Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție, în urma unui proces deschis și transparent. Cei desemnați va trebui să demonstreze independența, integritatea și profesionalismul necesar pentru a se bucura de încrederea publicului și a obține rezultate eficiente.
  • Bazându-se pe progresele deja realizate, Consiliul îndeamnă la accelerarea în continuare a eforturilor de a întâmpina toate recomandările formulate de către Comisie în rapoartele sale și așteaptă cu nerăbdare noi măsuri concrete înaintea rapoartelor Comisiei privind Bulgaria și România înainte de sfârșitul acestui an.
  • În acest context, Consiliul salută intenția Comisiei de a continua monitorizarea situației din Bulgaria și România îndeaproape.

Descarcă de aici Concluziile Consiliului Afaceri Generale privind Raportul MCVArticole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: