România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Document / Raportul Consiliului Afaceri Generale: Miniștrii și parlamentarii români să dea un exemplu de respectare a normelor de integritate
de Claudiu Zamfir 11.3.2013
Miniștrii și parlamentarii români au responsabilitatea de a da un exemplu de respectare a normelor de integritate, iar România trebuie să ia măsuri suplimentare pentru respectarea și executarea hotărârilor judecătorești, conchide luni Consiliul Afaceri Generale asupra Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în justiție.
Concluziile Consiliului privind raportul MCV pentru România și Bulgaria emis de Comisia Europeană pe 30 ianuarie, rețin faptul că raportul MCV din ianuarie este un ”răspuns la evenimentele politice din România, de astă-vară”.
Concluziile remarcă progresele din activitatea Direcției Naționale Anticorupție, Parchetului General și Înaltei Curți de Casație și Justiție privind condamnarea marii corpții, precum și restabilirea prerogativelor Curții Constituționale.
Principalele concluzii ale Consiliului Afaceri Generale:
- Consiliul ia act de faptul că sunt necesare eforturi suplimentare privind respectarea și executarea hotărârilor judecătorești, de preocupările legate presiuni nejustificate asupra sistemului judiciar și a instituțiilor anti-corupție, precum și de responsabilitatea miniștrilor și parlamentarilor de a da un exemplu în ceea ce privește respectarea integrității.
- Consiliul subliniază importanța punerii în aplicare eficiente a noului statut al parlamentarilor și a Codului de conduită propus.
- Consiliul împărtășește evaluarea Comisiei conform căreia au mai rămas provocări importante, inclusiv progrese limitate în prevenirea și sancționarea corupției referitoare la achizițiile publice, și ia act de măsurile luate pentru a dezvolta rolul Agenției Naționale de Integritate în acest domeniu.
- Consiliul reiterează importanța unui angajament neechivoc, susținut politic pentru a îndeplini obiectivele stabilite în cadrul mecanismului. Existența unui sistem administrativ și judiciar imparțial, independent și eficient, cu resurse suficiente, este indispensabilă pentru ca politicile UE să funcționeze corect și pentru ca cetățenii să beneficieze pe deplin de toate oportunitățile oferite de statutul de membru al Uniunii.
- Consiliul așteaptă cu interes numirea rapidă a unei noi conduceri la Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție, în urma unui proces deschis și transparent. Cei desemnați va trebui să demonstreze independența, integritatea și profesionalismul necesar pentru a se bucura de încrederea publicului și a obține rezultate eficiente.
- Bazându-se pe progresele deja realizate, Consiliul îndeamnă la accelerarea în continuare a eforturilor de a întâmpina toate recomandările formulate de către Comisie în rapoartele sale și așteaptă cu nerăbdare noi măsuri concrete înaintea rapoartelor Comisiei privind Bulgaria și România înainte de sfârșitul acestui an.
- În acest context, Consiliul salută intenția Comisiei de a continua monitorizarea situației din Bulgaria și România îndeaproape.