3 noiembrie, 2015

acte-shutterstockComisia Europeană a publicat marţi un ghid care îşi propune să sprijine statele membre cu dificultăţi în cadrul procedurilor de achiziţii publice.

Ghidul, speră CE, îi va ajuta pe funcţionarii publici din întreaga Uniune să identifice şi să evite cele mai frecvente erori în procedurile de achiziţii în cadrul proiectelor co-finanţate prin intermediul Fondurilor structurale şi de investiţii europene.

Ghidul publicat de Comisia Europeană conține exemple de bune practici, studii de caz și informații utile pentru a-i ajuta pe cei implicați în planificarea, selecția și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene.


Comisia Europeana pune în practică inițiativa „Un buget al Uniunii Europene axat pe rezultate concrete”, și ia măsuri pentru a se asigura că banii contribuabililor sunt cheltuiți în mod eficient și transparent. Cele mai des întâlnire erori în procedurile de achiziții publice se produc din cauza capacității administrative insuficiente.

Din acest motiv, Comisia Europeană ia măsuri pentru a întări capacitatea administrativă și pentru a îmbunătăți sistemele de gestiune și control. Începând cu data de 1 decembrie, comisarii Crețu și Bieńkowska vor avea o serie de întâlniri pentru a evalua progresele realizate în îmbunătățirea sistemelor de achiziții publice din cadrul politicii regionale a UE.

Consultaţi AICI (Link) ghidul lansat de Comisia Europeană

Documentul lansat marţi de CE este structurat pe două părți:

  • Ghidul orientativ structurat în jurul celor șase etape ale procesului de achiziții publice, de la planificare la executarea contractului, evidențiind chestiunile cărora trebuie să li se acorde o atenție mai are și eventualele erori care trebuie evitate
  • Setul de instrumente cu resurse suplimentare, care aprofundează teme specifice și care oferă exemple de bune practici cu privire la ce trebuie făcut și ce nu trebuie făcut în toate etapele procesului de achiziții publice.

Aşteptări europene


corina cretuCu ocazia publicarii acestui ghid, Comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, a declarat: „Una din prioritatile mele este sa sprijin statele membre sa imbunatateasca modul in care gestioneaza si investesc fondurile UE. Acest ghid este un instrument pretios in acest scop. Prin reducerea erorilor din cadrul procedurilor de achizitii publice, investitiile europene vor produce mai repede efectele asteptate privind cresterea economica si crearea locurilor de munca, iar bugetul Uniunii Europene va fi protejat”.

Maros SefcovicComisarul european pentru piață internă, industrie și antreprenoriat, Elżbieta Bieńkowska, a declarat: „O mare parte din finanțările Uniunii Europene este injectată în economia reală prin procedurile de achiziții publice. Licitarea transparentă a contractelor publice este esențială pentru maximizarea efectelor cheltuirii fondurilor publice. Comisia Europeană publică un ghid care va asigura că toate regulile și modalitățile de lucru sunt bine înțelese și aplicate în practică. Programele finanțate din fonduri europene se vor desfășura așadar cu respectarea termenelor, pentru a sprijini coeziunea și creșterea economică”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: