Cei care au primit necuvenit ajutoare şi prestaţii sociale nu vor mai plăti dobânzi și penalități de întârziere la returnarea lor, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Muncii, pentru că aceasta ar „conduce la o vulnerabilizare și mai accentuată a acestor familii sau persoane”, se spune în nota de fundamentare a documentului.
În această situaţie se află, potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, 39.641 beneficiari de drepturi de asistență socială, care au primit sume necuvenite ce totalizează 30,75 milioane lei, pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni.
Dobânzile, penalitățile şi majorări de întârziere pentru anul 2014 se ridică la 5,8 milioane lei.
Mai mult de jumătate din suma plătită necuvenit – 16,4 milioane lei, s-a înregistrat la indemnizația pentru creșterea copilului.
Aici, principala cauză a constituirii debitului reprezintă „realizarea de venituri supuse impozitului, de regulă din diverse forme de colaborare cu firme de asigurări sau de distribuție a unor produse, cu o medie a venitului impozabil de până în 100 lei”, explică nota de fundamentare.
Pe locul doi ca valoare ce trebuie recuperată se află ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei – 11,4 milioane lei.
Penalităţile acestea au fost introduse prin Legea nr. 270 din 15 octombrie 2013, Legea nr.500/2002 privind finanțele publice, care a introdus ”dobânzi și penalități de întârziere sau majorări de întârziere, pentru sumele recuperate reprezentând prejudicii/plăţi nelegale din fonduri publice” (articolul 73).
Prestaţiile sociale exceptate de la plata penalităţilor
La mai puţin un an de funcţionare, Ministerul Muncii propune, aşadar, exceptarea de la acest articolul a unor categorii de ajutoare şi prestaţii sociale:
- venitul minim garantat (VMG)
- alocația pentru susținerea familiei
- alocația de stat pentru copii
- drepturile acordate pentru susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
- indemnizația lunară pentru creșterea copiilor
- alocația lunară de plasament
- ajutorul pentru încălzirea locuinței
- indemnizația lunară de hrană acordată bolnavilor de SIDA sau HIV
- drepturile persoanelor cu dizabilități
- ajutorul lunar nerambursabil
- subvențiile acordate asociaţiilor şi fundaţiilor române cu personalitate juridică, care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.