vineri

19 aprilie, 2024

8 aprilie, 2019

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un proiect de ordin care prevede procedura cesiunii de creanțe bugetare asupra debitorilor aflaţi în procedură de insolvenţă.

Guvernul a adoptat anul trecut o ordonanță de urgență care modifica legea insolvenței și care prevedeea, printre altele, posibilitatea de a converti creanțele bugetare în acțiuni în deținerea statului.

ANAF se grăbește, însă, să reglementeze mai întâi cesiunea de creanțe, pentru că recuperarea datoriilor ar fi mai anevoiasă prin conversia în acțiuni, urmată de vânzarea ulterioară a acestora.


Apariția unor noi creditori la masa credală ar putea, de la caz la caz, să îngreuneze sau să ușureze situația debitorului.

La data adoptării ordonanţei, premierul Viroca Dăncilă a invocat faptul că peste 28.600 de contribuabili cu creanţe bugetare se află sub incidenţa legislaţiei privind insolvenţa.

Eventualii cumpărători ai creanţelor bugetare vor depune oferte, iar o comisie de selecţie a cesionarului va analiza îndeplinirea unor criterii, dintre care se remarcă:

  • termenul de plată cât mai scurt,
  • oferta cea mai avantajoasă și
  • garanţia cea mai favorabilă din perspectiva maximizării recuperării creanţelor bugetare, potrivit referatului de aprobare care însoţeşte proiectul de ordin ANAF.

„Procedura de cesiune a creanţelor bugetare se aplică debitorilor aflaţi în procedura insolvenţei potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a altor acte normative în baza cărora s-a declanşat procedura insolvenţei”, spune Anexa 1 la proiectul de ordin ANAF.


Procedura de cesiune a creanţelor bugetare poate fi iniţiată de creditorul bugetar, respectiv organul fiscal central, care s-a înscris în tabelul definitiv de creanţe cu creanţe bugetare.

Fac obiectul cesiunii, creanţele bugetare înscrise de organul fiscal în tabelul definitiv de creanţe, rămase nestinse la data încheierii contractului de cesiune.

Condiţiile cesiunii

Cesiunea creanţelor bugetare poate avea loc numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  • a) preţul cesiunii este cel puţin egal cu valoarea creanţelor bugetare, asigurându-se recuperarea integrală a creanţelor bugetare înscrise în tabelul definitiv de creanţe;
  • b) plata preţului cesiunii şi recuperarea creanţelor bugetare se realizează într-o perioadă de maximum 3 ani de la data încheierii contractului de cesiune;
  • c) cesionarul justifică un interes public în vederea cesionării creanţei;
  • d) constituirea de garanţii, cu excepţia situaţiei în care plata se efectuează integral
    până la data încheierii contractului de cesiune.

Documentul spune că „prin justificarea unui interes public se poate înţelege:

  • a) justificarea necesităţii cesiunii creanţei în vederea menţinerii scopului pentru care a fost autorizat/contractat de o autoritate sau instituţie publică să presteze un serviciu public şi care se află sub supravegherea şi controlul unei autorităţi sau instituţii publice,
  • b) justificarea necesităţii cesiunii creanţei ca fiind de interes public, în vederea rezolvării oricăror probleme, fapte sau evenimente locale ori naţionale cu semnificaţie pentru viaţa comunităţii,
  • c) orice alte justificări din partea cesionarului, relevante în dovedirea interesului public privind cesiunea creanţei”.

Descărcaţi AICI Proiectul ORDINULUI președintelui ANAF pentru aprobarea Procedurii privind cesiunea creanţelor bugetare datorate de debitorii aflaţi în procedura insolvenţei

și

REFERATUL  DE APROBARE a proiectului de ordin 

„Prin proiectul de act normativ s-a reglementat inclusiv situația în care nu se poate efectua o departajare sau diferențiere a ofertelor în raport cu criteriile de selecție, motiv pentru care s-a propus ca în situația în care sunt două sau mai multe oferte care îndeplinesc cumulativ criteriile privind îndeplinirea condiţiilor de selecţie, comisia să transmită o notificare prin care solicită ofertanţilor aflaţi în această situaţie, prezentarea unei noi oferte care să fie mai avantajoasă pentru cedent faţă de cea depusă iniţial, iar în cazul în care niciunul dintre ofertanţii notificaţi nu prezintă noi oferte, comisia să verifice ofertele iniţiale depuse de către ofertanţii notificaţi şi să declare câştigătoare prima ofertă înregistrată la organul fiscal”, mai spune referatul de aprobare a ordinului ANAF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: