joi

18 aprilie, 2024

20 mai, 2018

Guvernul ar avea în vedere suspendarea contribuției la fondurile private de pensii obligatorii (Pilonul 2 al sistemului) până la sfârșitul anului, potrivit unui document guvernamental publicat de Mediafax.

Vicepremierul Viorel Ștefan declara sâmbătă, la Antena 3: „Nu există nicio discuție, nicio evaluare în acest sens. Este exclus să modificăm ceva la Pilonul II. Dacă nu există niciun demers în acest sens, exclud posibilitatea ca în acest an să fie vreo modificare”

Totuși: Un proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate în sistem privat figurează pe lista Secretariatului General al Guvernului, publicată de Mediafax- puncul 9 al unui document intitulat „PROGRAMUL LEGISLATIV AL GUVERNULUI ROMÂNIEI PENTRU ANUL 2018 (mai – decembrie)”.


În document se scrie:

  • „contribuţiile CAS sunt încasate integral la buget;
  • suspendarea contribuţiilor în perioada 1.07 – 31.12.2018 (în prezent,3,75% din salariul brut sunt virate către Pilonul 2, după o reducere de la 5,1% și prin derogare de la legea care prevedea un prag de 6% în 2016);
  • se mai prevede o „contribuţie a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, care „creşte anual până la 125 de lei în anul 5” şi va fi „dedusă din impozitul pe venit”.
  • şi o contribuţie a angajatorului „egală cu a angajatului şi dedusă din impozitul pe profit în funcţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi)”, potrivit documentului citat.

„Avem două confirmări: Pilonul II de pensii dispare şi se fură banii pentru a fi folosiţi la finanţarea altor cheltuieli. Poate că nu e o coincidenţă faptul că, de la 1 iulie se propune mărirea pensiilor, probabil că pentru asta vor fi folosiţi aceşti bani. Faptul că nu se mai pun banii în acest pilon de pensii înseamnă desfiinţarea lui”, a declarat senatorul Florin Cîţu pentru Digi24.

Proiectul de lege care vizează suspendarea plăţii contribuţiilor pentru pensiile administrate privat, Pilonul II, în perioada 1 iulie – 31 decembrie, este o propunere a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), dar aceasta nu va fi pusă în aplicare, a declarat, duminică, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.


Potrivit News.ro, ministrul a spus că legea pensiilor va fi pusă în dezbatere la finalul actualei sesiuni parlamentare, cel mai probabil în luna iulie.

Replica societății

În același timp, cele mai importante 15 asociatii profesionale și patronale, institutii de piață și reprezentante ale consumatorilor de produse financiare și-au unit vocile într-un Apel pentru menținerea neschimbată a Pilonului II de pensii private, într-un demers fără precedent în România.

„Noi, organizațiile semnatare ale acestei scrisori, facem apel la Guvernul României pentru a menține neschimbată legislația și principiile de funcționare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul 2)”, spune documentul dat publicității duminică.

(Descărcați AICI Apelul pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România)

„În sprijinul acestei solicitări aducem concluziile studiilor internaționale, rezultatele celor 10 ani de Pilon II în România, precum și analizele pe care le-am realizat fiecare dintre noi cu privire la acest sistem. Predictibilitatea și stabilitatea legislativă sunt cruciale pentru succesul oricărui sistem de economisire pe termen lung menit să asigure prosperitatea la pensie a celor peste 7 milioane de români care contribuie la aceste fonduri”, mai spune Apelul.

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a anunţat în luna aprilie că solicită autorităţilor să prezinte în mod transparent şi responsabil scenariile privind viitorul Pilonului II şi le-a cerut acestora să răspundă solicitărilor repetate de a iniţia un dialog cu toate părţile implicate.

Nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani, impactul la nivelul Pilonulului II fiind de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării susţinute în aprilie, de APAPR, în Comisia economică din Senat.

Totalul activelor administrate privat, în cazului Pilonului II, erau de 41,7 miliarde lei în februarie, potrivit datelor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Din această sumă, 7,2 miliarde lei (1,5 miliarde euro) reprezintă câştigul net obţinut de participanţi prin investirea banilor lor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: