Decizia Curții Constituționale de-a prelungi incertitudinea cu privire la criza politică, prin amânarea până în septembrie a verdictului pe referendum îi îngrijorează pe economiști.
Atât stabilitatea leului cât și încrederea investitorilor într-un mediu economic sănătos par și ele amânate. În locul lor, în mediul de afaceri se va instala așteptarea
Aurelian Dochia – consultant financiar : Pentru economie amânarea dată de CCR e cea mai proastă decizie, anul 2012 pare pierdut economic
Consultantul financiar Aurelian Dochia, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că decizia Curții Constituționale de a amâna 40 de zile decizia privind referendumul de demitere a președintelui este cea mai proastă din punct de vedere economic.
El consideră că anul 2012 este ratat din perspectivă economică, având în vedere situația prelungită de incertitudine și spectrul alegerilor parlamentare:
- Menținerea stării de incertitudine nu este favorabilă pentru economie și, ala cum s-a văzut deja, piețele au reacționat destul de puternic în sensul devalorizării leului. Probabil că presiunea de devalorizare va prevala pe toat acest interval și în general toți agenții economici, toate firmele, investitorii vor sta mai de grabă în espectativă să vadă ce se va întîmpla în septembrie.
- Nu cred că se pot lua măsuri, de către Guvern, în cele 40 de zile, pentru că măsurile care s-ar lua ar fi numai de fațadă. Măsurile de fond țin de funcționarea CCR, de decizia privind acest referendum. În privința asta nu se mai poate face nimic.
- Pe de altă parte, pentru a câștiga încrederea investotorilor și a mediului de afaceri e nevoie de timp și de consecvență pe termen îndelungat. Nu poți să-i convingi printr-o chestie care se întâmplă săptămâna aceasta și nu se știe și săptămâna viitoare.
- După părerea Curții, probabil că durata de 40 de zile este normală, pentru că a hotărât să meargă la fondul problemei și să verifice listele electorale, ceea ce presupune o muncă destul de mare. Dar pentru economie, decizia este cât se poate de proastă, este cea mai proastă decizie, pentru că prelungește starea de incertitudine pentru o perioadă mult mai mare decât ne-am așteptat.
- Durata luării deciziei înseamnă 40 de zile pierdute. În a doua parte a anului este greu să mai considerăm că se pot produce miracole pe tărâm economic. Având în vedere că pe lângă cele două luni pierdute până acum, se mai pierde o lună și ceva până în septembrie, după aceea vin alegerile parlamentare, din punctul de vedere al economiei, anul 2012 pare pierdut.
Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: CCR a decis că nu s-a decis nimic. Piețele și investitorii vor reacționa negativ
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că decizia Curții Constituționale de a amâna cu 40 de zile validarea sau invalidarea referendumului prelungește incertitudinile pentru piețele financiare, cu efecte negative asupra leului:
- Amânarea aceasta prelungește incertitudinea politică și lucrul acesta nu poate fi decât negativ pentru piețele financiare, pentru percepția față de România.
- Noi aveam nevoie de o stabilizare a piețelor rapid, cât mai rapid posibil. Faptul că nu s-a luat nicio decizie – că de fapt asta este decizia de astăzi, nu s-a luat nicio decizie, doar s-a amânat – nu face decât să păstreze incertitudinea și să prelungească criza.
- Reacția investitorilor nu poate fi decât negativă, asupra României, reflectată asupra piețelor financiare. Cursul de schimb, după decizia Curții, s-a depreciat.
- Oricum, toată lumea aștepta o ușurare, să lămurim lucrurile și să ne vedem de treabă.
- Guvernul trebuie să-și vadă de treburile lui, de actul de guvernare.