fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Analiză

Prima estimare pe T1 2020 – PIB-ul trimestrial anunțat în creștere cu 2,7% !

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2020 a fost de 2,4% în termeni reali pe seria brută faţă… Mai mult

15.05.2020

La obiect

Creștere cu 22% a deficitului de cont curent în T1, VALOARE NEGATIVĂ la investițiile străine

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primul trimestru din 2020, un deficit de 1.365 milioane de euro, cu 22% mai mult față… Mai mult

14.05.2020

Doar matematică: Efectele reducerii TVA la alimente. Atenție la corelații

de Marin Pana 8.4.2015

preturi tvaMăsura de reducere a TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, anunțată de guvern pentru data de 1 iunie 2014, va avea un impact bugetar mai mare decât alternativa de diminuare generală a TVA de la 24% la 20%.

Totodată, matematic, se poate ajunge la un efect asupra indicelui prețurilor de consum cu 30% mai pronunțat dacă prețurile vor fi reduse în beneficiul consumatorului.

Calculele pe variante

Dacă se face un calcul în ipoteza transmiterii integrale a reducerii TVA spre ieftinirea produselor și serviciilor vizate, în cele două variante luate în calcul de Guvern, rezultă că influența indusă aspura indicelui prețurilor de consum, așa cum apare el în structura statistică actuală, ar fi de 3,6% în varianta adoptată și de 2,8% în cea care a nu a primit girul Executivului.

tabel 1Contrar aparențelor, diminuare de la 24% la 9% a TVA ar putea duce, în cel mai bun caz, la o ieftinire cu circa 12% a produselor alimentare. Asta deoarece nu se face diferența între 24% și 9% ci se va raporta noul preț la raft de 109% din prețul fără TVA la cel de 124% din prețul fără TVA.

După care, această diminuare maximă de preț se va aplica la circa 30% din coșul de consum ( ponderea alimentelor este de 37.48% dar trebuie scoase din calcul produsele de panificație deja beneficiare ale cotei reduse și băuturile alcoolice, la care nu se va aplica cota redusă, în total cam șapte procente și jumătate).

De aici apare acel 3,6% scădere generală a costului coșului de consum, echivalentă, din motive matematice, cu o creștere de 3,7% a puterii de cumpărare.

Similar, în varianta reducerii generale a TVA, reducerea maximă a tuturor prețurilor vizate ar fi fost de la 124% din prețul fără TVA la 120% din prețul fără TVA, adică de 3,2%. Mult mai mică dar s-ar fi aplicat cam la 87% din coșul de consum (am eliminat din nou produsele de panificație cu cotă redusă, dar și medicamentele, publicațiile, spectacolele și cazarea în unități hoteliere, dar am păstrat băuturile alcoolice). A rezultat un efect maxim de diminuare a IPC de 2,8%, adică o creștere de 2,9% a puterii de cumpărare în ansamblu.

Argumente pro și contra

Acestea fiind precizate, trebuie subliniat că transmiterea măsurilor de acest tip în prețuri nu se face nici instant și nici integral. Ea depinde de stocuri, cerere și condițiile din piață, astfel încât nu se pot prevedea cu exactitate efectele favorabile asupra buzunarelor consumatorilor.

O estimare rezonabilă ar fi diminuarea IPC cu 2% -2,5% în decurs de două-trei luni, ceea ce ar face ca predicția de 2,1% avansată de BNR pentru inflația la finalul acestui an să treacă practic la nivelul zero.

Desigur, efectele resimțite de fiecare cetățean în privința acestei stabilități de facto a prețurilor per total vor diferi în funcție de ponderea pe care o ocupă alimentele în coșul de consum personalizat și nu cel obținut ca o medie la nivel național.

Din acest punct de vedere, măsura favorizează salariații cu venituri mai reduse, care plăteau mai mult pentru alimente decât media populației, și pensionarii, care au mai puțină nevoie de produse nealimentare ( medicamentele deja beneficiau de cota redusă).

Alinierea la practica majorității țărilor europene de a taxa mai puțin alimentele era inevitabil a fi făcută la un moment dat, dar adevărata miză din perspectivă bugetară constă în a vedea cum va evolua colectarea TVA la alimente, în condițiile în care cota redusă a crescut puternic costurile de oportunitate pentru evaziunea fiscală, destul de răspândită și greu de controlat în acest domeniu.

Oricum, chiar dacă se va constata o creștere semnificativă a gradului de colectarea TVA la produsele alimentare, nu se va putea acoperi la buget minusul produs de cota redusă aplicată în sine. Pentru asta, tot strict matematic, ar fi trebuit să colectăm integral 9% în loc de 24% la o evaziune fiscală deja consemnată în prezent de 73%, ceea ce nu este cazul.

Cert este că suma colectată oficial drept TVA anul trecut a fost de circa 51 miliarde lei. De aceea efectul diminuării taxării de la 24% la 9% pe circa 30% din coșul de consum duce la o abordare simplistă, prin regula de trei simplă, la un gol bugetar anual mai spre șase decât spre cele cinci miliarde lei invocate. În aceste condiții, dată fiind greu de crezut o creștere semnificativă a consumului, devine critică îmbunătățirea colectării.

Altiminteri, aici intervine și punctul nevralgic al sustenabilității măsurii în timp. Cele cinci miliarde de lei excedent bugetar invocate drept excedent bugetar pe primele trei luni sună convingător acum, dar nu reprezintă o garanție pentru lunile și anii care vin. Când, exact ca și în cazul indexării pensiilor, măsura nu va putea fi reversată.

Atenție la corelații

Apropo de corelații, de exemplu, e neclar de ce s-au mai majorat pensiile cu cinci procente dacă prețurile vor rămâne pe loc în 2015 și cum rămâne cu modalitatea de indexare. Se vor ajusta și pensiile de la 1 iunie, se va face reglarea creșterii valorii punctului de pensie la începutul anului viitor sau vor rămâne majorate, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat cu TVA-ul ?

Cu presiunea asupra deficitului bugetului asigurărilor de stat și necesitatea unor transferuri de echilibrare de la bugetul de stat din taxe majorate artificial cum rămâne ?

Dar cu presiunea asupra costurilor salariale și cu dezamorsarea cererilor de creștere a veniturilor angajaților (pe sistemul ”lasă, dom’le, că s-a micșorat TVA-ul”) ?
Or, cerc vicios, dacă salariile nu cresc, pensiile de unde să crească, din alte taxe ?

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.4.2015

3 comentarii

 1. Cristi
  10.4.2015, 6:59 am

  Da si NU.

  Ponderea TVA in PIB este relativ redusa, ma refer la TVA efectiv colectat. Cea mai mare evaziune, tot conform statisticii este pe zona TVA (influenta 12% in PIB) si anume din TVA pe produse alimentare!
  Cu alte cuvinte guvernul renunta la ceva ce oricum nu putea sa colecteze din varii motive (evaziune, proceduri proaste, productie in micile gospodarii, ANAF samd).
  Influenta teoretica a reducerii TVA, da, este foarte mare dar influenta reala va fi modesta.

 2. mitika
  10.4.2015, 7:30 am

  Un articol interesant dar care pleaca de la o premiza nerealista: ca reducerea de TVA se va regasi in reducerea de preturi. Retailerii vor inghiti in marja lor de profit mare parte din diferenta, stati linistiti. In prima faza vor da vina pe sisteme, care nu pot fi schimbate prea usor, dupa aia pe producatori ca au crescut pretul si ulterior toata lumea va uita.

 3. adrian_hora
  13.4.2015, 9:38 am

  an tot vazut ca se bate apa in piua cu reducerea asta a preturilor ( putina lume precizeaza ca este o eventuala reducere doar la alimente) – nu am vazut insa la nici o televiziune care a adus in discutie reducerea tva si ce benefica va fi ea, faptul ca de fiecare data cand s-a redus tva preturile nu au scazut (decat eventual temporar -vezi painea in 2014). E doar o mare perdea de fum aceasta mult trambitata ieftinire a produselor datorita reducerii TVA. Ce acopera ea?

Lăsați un comentariu


Stiri

Implicare, în premieră, a unei companii private în programul spațial american: NASA și SpaceX au lansat cusucces capsula Crew Dragon

Iulian Soare

NASA și SpaceX au lansat cu succes, sâmbătă, o capsulă cu doi astronauți americani la bord către Staţia Spaţială Internaţională. Este o misiune istorică, pentru că… Mai mult

Europa

Ministru adjunct al mediului, în Bulgaria – arestat pentru trafic de deșeuri periculoase

Iulian Soare

Ministrul adjunct bulgar al mediului a fost arestat şi inculpat pentru presupusa sa implicare într-o rețea de trafic de deşeuri periculoase importate din Italia. Deșeurile,… Mai mult

Europa

Ungaria menține restricțiile de călătorie pentru România

Iulian Soare

Ungaria menţine deocamdată restricţiile de călătorie pentru România şi Ucraina, a declarat sâmbătă Tibor Lakatos, membru al comitetului operativ pentru combaterea epidemiei de COVID-19, într-un… Mai mult

Stiri

Premierul Ludovic Orban – amendat cu 3.000 de lei pentru că a fumat în birou și nu a purtat mască

Vladimir Ionescu

UPDATE: Toți miniștrii din fotografie au fost amendați, a anunțat Poliția Capitalei. Într-un comunicat remis sâmbătă seară, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București informează… Mai mult

Stiri

Fondul Suveran al Arabiei Saudite vrea să devină investitorul cu cel mai mare impact global: a început investițiile de criză –

Iulian Soare

În timp ce pandemia de coronavirus devastează economiile de pe glob, Fondul Suveran de Investiţii al Arabiei Saudite (PIF), în valoare de 325 de miliarde… Mai mult

Stiri

Bilant coronavirus, 30 mai: Cazurile noi revin pe trendul descendent

Vladimir Ionescu

Până sâmbătă, ora 13.00,  pe teritoriul României, au fost confirmate 19.133 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate… Mai mult

Stiri

Angela Merkel refuză invitația lui Donald Trump de a participa în persoană la G7, Boris Johnson o acceptă

Iulian Soare

Cancelarul federal german Angela Merkel a refuzat invitaţia preşedintelui american Donald Trump de a participa în persoană la summitul G7 din SUA, în timp ce… Mai mult