vineri

19 iulie, 2024

21 decembrie, 2021

Asociația Salvaţi Copiii România relevă faptul că mai puţin de jumătate dintre părinţii care muncesc în străinătate revin acasă de sărbători, unde îi aşteaptă copiii lor, scrie News.ro.

41% s-ar întoarce definitiv în ţară dacă ar fi impulsionaţi de îmbunătăţirea sistemului medical şi de un climat socio-politic stabil, arată ancheta realizată de Salvaţi Copiii România în rândul persoanelor în grija cărora au rămas copiii, beneficiari ai programelor organizaţiei.

Pentru 40% dintre copiii rămaşi în ţară există certitudinea că părintele sau părinţii plecaţi vor rămâne departe de casă de Crăciun, în vreme ce 41% dintre ei ştiu că îşi vor vedea părinţii de Sărbători. Diferenţa este reprezentată de cazuri în care părinţii nu luaseră încă o decizie fermă legată de petrecerea sărbătorilor.


Un aspect important al anchetei îl reprezintă pe ce se cheltuiesc banii primiţi de la părintele/ părinţii plecaţi. Dintre destinaţiile asociate cu nevoile copilului, cel mai frecvent indicate sunt alimentele – 71% din cazuri, urmată de educaţie (rechizite, meditaţii, transport etc) – 60% din eşantion şi cheltuieli locative (chirie, utilităţi, rate pentru achiziţia sau construcţia locuinţei) – 51%.

Nevoile legate de sănătate (medicamente, controale medicale, tratament sau terapii) au fost indicate de 39% dintre respondenţi, în timp ce cheltuielile care ţin de accesul copiilor la recreere şi activităţi de timp liber (jucării, tabere/excursii, hobby-uri, activităţi sportive, culturale sau artistice) apar în cazul a mai puţin de un sfert dintre copii (22%).

De asemenea, 26% dintre răspunsuri indică faptul că banii primiţi sunt cheltuiţi pentru alte destinaţii asociate nevoilor copilului, în timp ce, în 1 din 10 cazuri, sumele primite de la părinţii plecaţi merg şi spre alte destinaţii, neasociate nevoilor copiilor.

Intenţia de a lua copilul în străinătate (emigrare definitivă) este un alt aspect. Perspectiva unei mutări definitive în străinătate, alături de părintele/ părinţii plecaţi, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din eşantion.


Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferenţa fiind reprezentată de situaţiile în care părinţii nu au luat încă o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de  întoarcere definitivă în ţară, cel mai frecvent invocat ţine de piaţa muncii (locuri de muncă, condiţii de salarizare) – 39%, urmat de îmbunătăţirea sistemului de sănătate (24%) şi de ameliorarea climatului social general/vieţii politice (20%).

Eventualele îmbunătăţiri ale infrastructurii sau ale sistemului de educaţie par a avea o greutate mai redusă în influenţarea deciziei părinţilor de a se întoarce definitiv în România (cu 17, respectiv 13 procente).

Mai mult de 75.800 de copii se află în grija rudelor sau a unui părinte, în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.

Cei mai mulţi copii rămaşi singuri acasă sunt în judeţele: Suceava – 7.216, Botoşani – 5.421, Iaşi – 4.448, Bacău – 3.569, Neamţ – 3.527, Prahova – 3.515, Vaslui – 3.220, Galaţi – 2.879, Maramureş – 2.836 şi Constanţa – 2.833.

Datele pentru această anchetă au fost culese în luna decembrie 2021, pe un eşantion format din persoanele în grija cărora au rămas 855 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate beneficiari ai programelor organizaţiei Salvaţi Copiii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: