duminică

21 aprilie, 2024

6 noiembrie, 2019

Nivelul mediu de conformare a companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu Codul de Guvernanţă Corporativă al acesteia este de 60%, potrivit unui studiu Mazars România, lansat miercuri.

Un nivel de conformitate de 100% au doar 4% dintre cele 75 de companii analizate, din cele 84 listate pe piaţa principală a BVB.

Rata de implementare a recomandărilor Codului a crescut cu 3 puncte procentuale până la 60% în 2018 față de 2017, potrivit analizei celor 7.950 de răspunsuri ale companiilor analizate de Mazars România.


Gradul de conformitate a crescut la 41% din companii, a stagnat la 44% şi a scăzut la 15%.

„Este un rezultat încurajator, dar nu suficient pentru un mediu de afaceri în schimbare continuă, în care companiile trebuie să fie pregătite să facă față unei multitudini de riscuri și provocări”, conchide studiul.

La BVB sunt listate multe dintre cele mai reprezentative companii ale României, iar unele sunt incluse în portofoliul indicelui de referinţă ale Bursei (BET) se remarcă Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Societe Generale, Electrica (EL), DIGI Communications (DIGI), sau MedLife (M).

Codul BVB de guvernanţă corporativă este un ghid creat special pentru a îmbunătăţi practicile companiilor listate în domeniul guvernanţei corporative.


Codul conţine, în cele 4 secţiuni ale sale, principiile pe baza cărora companiile pot dezvolta o mai bună relaţie cu investitorii şi cu acţionarii și se pot proteja împotriva volatilității cotațiilor.

Secțiunea A – Responsabilitățile

Gradul mediu de conformitate este de 49 % față de 47% în 2017.

Unul dintre criteriile cu cea mai mare rată de neimplementare se referă la aplicarea unei politici sau a unui ghid privind evaluarea membrilor consiliului de administraţie al companiei, cuprinzând scopul, criteriile și frecvența procesului de evaluare.

Rata de neimplementare în cazul acestui criteriu este de peste 50%.

Secţiunea B – Sistemul de gestiune a riscului şi control intern

A fost înregistrată cea mai mare creştere a gradului de conformitate, influenţată însă şi de adoptarea unor măsuri legislative

Gradul de conformitate aferent sistemului de gestiune a riscurilor și al controlului intern a crescut până la 69%, de la 61% în 2017.

5 dintre dintre recomandările cu cea mai mare rată de îmbunătăţire din cadrul acestei secțiuni se referă la componenţa şi responsabilităţile comitetului de audit. Această evoluție poate fi corelată cu adoptarea unor reglementări specifice din Legea 162 din 06 iulie 2017.

Secțiunea C – Justa recompensă și motivare

A înregistrat cel mai mic nivel de conformitate, care a și scăzut cu 2 puncte procentuale până la 22%.

Printre recomandările cu cea mai mică rată de implementare se numără necesitatea de a publica o politică de remunerare pe site, care ar trebui să conţină detalii legate de criteriile şi principiile de remunerare ale conducerii companiilor.

Mai mult de jumătate dintre companii, 58%, care au răspuns negativ la implementarea acestei recomandări, au declarat că intenţionează să publice o politică de remunerare, fără să menţioneze însă un termen.

Secțiunea D – Relația cu investitorii

A înregistrat cel mai înalt nivel de conformitate, în medie de 75% atât în răspunsurile din 2017, cât și în 2018.

Printre recomandările mai puţin implementate din această secţiune se numără cele referitoare la:
organizarea de întâlniri sau conferinţe cu analiştii şi investitorii cel puţin de două ori pe an,
publicarea pe site-ul companiei a informaţiilor prezentate cu ocazia acestor întâlniri, în cadrul secţiunii de Relaţii cu Investitorii.

Doar 38% dintre companiile care nu au implementat această recomandare au menţionat că intenţionează să facă acest lucru în perioada următoare.

(Descărcaţi AICI studiul Mazars România privind Guvernanța Corporativă)

„O guvernare corporativă solidă este esențială pentru supraviețuirea pe termen lung a unei organizații. Companiile trebuie să stabilească strategii eficiente de guvernare corporativă, să implementeze controale interne pragmatice și funcții de audit intern eficiente pentru a-și susține obiectivele de afaceri și pentru a asigura o creștere și transparență continuă și durabilă.”, a declarat Răzvan Butucaru, Partner & Financial Advisory Services Leader, Mazars România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: