miercuri

24 aprilie, 2024

16 iulie, 2012

Procurorii Direcției naționale Anticorupție (DNA) au extins cercetările asupra lui Adrian Severin, europarlamentar (PSD) în dosarul în care este anchetat și pentru că ar fi pretins bani pentru a promova niște amendamente legislative în parlamentul European.

În luna iulie 2011, o investigație incognito a unor jurnaliști de la The Sunday Times, a scos la iveală negocieri și o factură de consultanță pe care Adrian severin le-a trimis-o jurnaliștilor, care au simulat incercarea de-a modifica niște amendamente legislative. În aceeași situație s-au aflat și alți doi europarlamentari, unul sloven și unul austriac.

Parlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Adrian Severin, astfel că DNA a început ancheta.


Într-un comunicat dat publicității luni, 16 iulie, DNA anunță că a extins cercetările asupra unor contracte de consultanță presupus fictive, pe care Adrian Severin le-ar fi încheiat în ultimii ani, în valoare de 430.000 de euro.

Iată comunicatul DNA:

Ca răspuns la solicitările reprezentaților mass-media, formulate în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, la Biroul de informare și relații publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au extins cercetările față de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracțiunile de luare de mită și trafic de influență și au început, față de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracțiune și anume „folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată”.

Din Ordonanța de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 – 2010, învinuitul Severin Adrian a folosit și a prezentat în Parlamentul European, documente, declarații false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 și 09 iulie 2008). Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanță încheiate cu șase societăți comerciale românești, înființate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanță. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obținerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European.


În aceeași cauză se efectuează acte de urmările penală și față de alte persoane.

Având în vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii, în acest moment.

La data de 16 iulie 2012, persoanei învinuite i s-au adus la cunoștință noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: