duminică

21 aprilie, 2024

5 aprilie, 2017

DNA a cerut Tribunalului Prahova să blocheze lichidarea sau dizolvarea companiilor Asesoft și Teamnet International, fondate de Sebastian Ghiță și despre care procurorii anticorupție au susținut anul trecut că încă erau controlate de fostul deputat.

Prin această intervenție în proceduri deja declanșate de cele două companii, DNA dorește să se asigure că statul va recupera prejudiciul de aproape 50 de milioane de lei calculat în dosarul în care fugarul Sebastian Ghiță este acuzat de trafic de influență și spălare de bani.

Până acum nu a fost inițiată procedura falimentului și dizolvare a celor două persoane juridice care și-au cerut insolvența, dar DNA vrea să se asigure că o astfel de cerere nu va fi acceptată de instanță.


Asesoft și Teamnet au fost puse sub urmărire penală la sfârșitul lunii trecute, pentru complicitate la trafic de influență în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată.

Procurorii au dispus atunci indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aparținând inculpatelor Asesoft International și Teamnet International S.A. până la concurența sumelor de 13.299.972 lei respectiv 23.195.578,2 lei.

Măsura propusă are caracter urgent și se raportează strict la considerentul bunei desfășurări a procesului penal (prin asigurarea existenței pe mai departe a celor două persoane juridice, a prezenței lor la termenele de judecată și a activului patrimonial necesar pentru plata sancțiunii și a sumelor confiscate în cazul în care se va pronunța o hotărâre de condamnare definitivă), precizează un comunicat al DNA.

Care sunt acuzațiile din dosarul în care mai sunt acuzați Bogdan Padiu (directorul general al Teamnet International) și cumnatul lui Ghiță, Cristian Anastasescu (administrator al Asesoft):


În perioada 2007 – 2015 la nivelul instituțiilor publice și autorităților publice, au fost încheiate mai multe contracte de achiziție de programe informatice finanțate din fonduri publice, dar și din fonduri europene, de către mai multe societăți comerciale cu acest profil de activitate și de asocierea dintre acestea și societățile comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A.

Pentru încheierea acestor contracte finanțate din bani publici și fonduri europene, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, reprezentant până în anul 2012 al societăților comerciale S.C. Teamnet Internațional S.R.L. și S.C. Asesoft International S.A. și ulterior deputat în Parlamentul României, a pretins și primit de la reprezentanții firmelor, declarate ulterior câștigătoare ale procedurilor de licitație, sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai instituțiilor și autorităților contractante să atribuie contractele de prestare de servicii IT și/sau să faciliteze derularea în bune condiții, firmelor ai căror reprezentanți fuseseră contactați, anterior, de acesta.

Pentru crearea unei aparențe de legalitate în ceea ce privește acordarea acestor sume de bani pretinse, Ghiță Sebastian Aurelian a indicat ca modalitate de transfer al sumelor de bani de care era interesat, simularea unor operațiuni comerciale prin încheierea unor contracte comerciale de către aceste societăți în calitate de beneficiar, cu societăți comerciale controlate de el aparținând grupului Asesoft / Teamnet, în calitate de furnizor. Obiectul contractelor consta în prestarea de servicii IT fictive.

Lucrările inserate în facturile emise de societățile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, au fost executate în realitate cu propriile resurse materiale și umane chiar de către beneficiarii lucrărilor, iar documentele justificative atașate acestora au atestat operațiuni care nu s-au derulat în realitate.

Ca urmare a acestui circuit comercial nereal, respectivele societăți comerciale au virat către societățile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, contravaloarea așa-ziselor lucrări prestate de acestea din urmă, sumele fiind reintroduse în circuitul fiscal – economic. Acești bani reprezintă contravaloarea influenței promise și exercitate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian asupra unor factori decizionali din mediul guvernamental sau instituțiile subordonate.

În această fel, spun procurorii DNA, Ghiță Sebastian Aurelian a primit, în perioada 2007 – 2014, pentru contractele atribuite societăților comerciale respective, sume de bani cuprinse între 3 milioane euro și 10 milioane euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: