12 ianuarie, 2016

becali cartiProcurorii anticorupție s-au sesizat marți din oficiu cu privire la “lucrările științifice” scrise de condamnați și au declanșat o anchetă ce are în centru acuzația de favorizare a făptuitorului.

Investigația ar putea duce la acuzarea unora din profesorii universitari, reprezentanți ai editurilor care au publicat aceste volume, angajați din penitenciare implicați în verificarea condițiilor pentru eliberarea condiționată și chiar a autorilor reali, în cazul cărților cumpărate de condamnați.

DNA cerceteză ajutorul dat de aceste persoane unor condamnați pentru infracțiuni de corupție, ajutor ce a îngreunat, spune DNA, executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată.


Comunicatul integral al DNA (subtitlurile ne aparțin): 

„Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârșită de mai multe persoane care au acționat concertat în scopul de a crea aparența că sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiționat.

Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate.

În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu.


Astfel, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări științifice, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică.

Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate.

Recomandări formale din partea unor cadre universitare

Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific.

Alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări și să le includă în evidența unor conferințe științifice internaționale, în condițiile în care activitatea de elaborare desfășurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare.

Se observă că ar exista o discrepanță între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări și implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile.

Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate.

Record penitenciaro-academic: O lucrare de 212 pagini elaborată în 6 ore și 40 de minute

Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană.

Reprezentanții unor edituri ar fi acceptat publicarea lucrărilor fără a se raporta în niciun fel la valoarea științifică acestora și interesul pieței de carte, în tiraje infime, care nu au fost puse în vânzare în circuitul comercial obișnuit.

Contracte atipice cu editurile

Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță.

Pe de altă parte, funcționari din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora.

Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere.

Aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice).”

Ministerul Justiției propune Guvernului o OUG pentru eliminarea prevederii

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat marți că va propune Guvernului o Ordonanță de Urgență care să elimine din lege această prevedere.

Nu se va mai acorda nicio zi de reducere din pedeapsă, dar cei care cred că “au ceva de comunicat” vor putea scrie în continuare orice doresc, iar acest lucru va fi de folos la analizarea îndeplinirii eliberării condiționate – va fi un element ce ar putea dovedi că un condamnat s-a îndreptat, a explicat Raluca Prună.

Cultura/cercetarea/știința de după gratii

Reglementarea ce prevede că pentru fiecare carte încadrată ca lucrare științifică pe care un deținut o scrie în timpul executării condamnării se scad din pedeapsă 30 de zile, a făcut ca în închisorile din România să se dezvolte o adevarată industrie – aproximativ 400 de “lucrări științifice” au fost scrise în celule de aproape 200 deținuți, în ultimii 3 ani, de când afacerea a luat proporții.

Dan Voiculescu și Dinel Staicu sunt cei mai prolifici condamnați – fiecare a publicat câte 10 volume în perioada petrecută în penitenciar.

Primul, condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării faruduloase ICA, se află în detenție din august 2014.

Șapte dintre lucrări au avut recomandări de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, unde a predat şi Dan Voiculescu.

Două dintre cărţile sale au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgovişte, două de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă Cluj-Napoca şi una de Editura Monitorul Oficial.

Fostul ministru al Transporturior Relu Fenechiu a publicat două cărți:

  • „Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi” a fost recomandată de preotul profesor Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa.
  • „Ingineria avansată, soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a Regiunii de Nord-Est” l-a avut coordonator ştiinţific pe profesorul universitar doctor Alexandru Trifu de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi.

Și Gigi Becali ar fi scris cinci lucrări științifice:

  • Muntele Atos, patria ortodoxiei
    Steaua și Becali
    Becali și politica. Începuturile
    Iubirea milostivă și mântuitoare
    Becali – Parlamentul Europei și Parlamentul României

Generalul Dan Voinea, care s-a ocupat de dosarele revoluției și Mineriadei, a scris „o caracterizare” pentru lucrarea lui Cătălin Voicu, fost senator PSD condamnat pentru fapte de corupție.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: