DNA a trimis, luni, o nouă adresă președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care cere predarea, până miercuri, 22 aprilie, a înscrisurilor care au legătură cu Dosarul Dan Șova, avertizând că refuzul de a înainta documentele echivalează cu infracțiunea de obstrucționare a justiției, prevăzută în Codul Penal. Pe de altă parte, tot luni, Senatul a respins proiectul de hotărâre care consemna votul din 25 martie asupra cererii de arestare preventivă a lui Dan Șova.
DNA precizează că procedurile invocate de conducerea Senatului drept motiv pentru a nu înainta imediat documentele, respectiv trimiterea solicitării procurorilor prin intermediul ministrului Justiției, nu se aplică decât în cazul ridicării imunității parlamentare.
În același timp, DNA menționează că, pe lângă solicitările transmise săptămâna trecută, pe 14 aprilie, procurorii au mai cerut conducerii Senatului să predea documentele și pe data de 9 aprilie.
Solicitarea DNA către Senat:
1.predarea tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul României ca urmare a cererii DNA privind încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Șova Dan Coman;
2.predarea tuturor înscrisurilor întocmite de Senatul Românei în anii 2014 şi 2015, ca urmare a cererilor DNA pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a senatorilor în funcţie în perioada 2014-2015.
Cererea de predare de înscrisuri adresată preşedintelui Senatului de către procurorii DNA se întemeiază pe dispoziţiile art. 170 alin 1 Cod Procedură Penală, potrivit căruia „în cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă”.
În adresa înaintată Senatului se arată că „refuzul de punere a dispoziţia DNA a înscrisurilor solicitate constituie infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei (art. 271 alin 1 lit. b Cod Penal)”.
”Afirmaţiile făcute în spaţiul public potrivit cărora cererile anterior menţionate ar fi trebuit transmise Senatului, de către DNA, prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi al Ministerului Justiţiei, sunt eronate, deoarece respectiva procedură, fiind o procedură specială, este aplicabilă numai în situaţia cererii de încuviinţare a reţinerii/arestării ( membrilor parlamentului) ori a urmăririi penale (a miniștrilor sau foștilor miniștri care sunt și membri ai parlamentului)”, potrivit comunicatului de presă al DNA.
În situația de față, se mai menționează în comunicat, procurorii DNA solicită Senatului înscrisuri necesare cauzei, astfel încât sunt aplicabile dispozițiile dreptului comun, aceleași care s-ar aplica în împrejurarea în care un organ de urmărire penală ar cere unei instituții acte sau documente ce pot servi ca mijloc de probă.
Săptămâna trecută, conducerea Senatului a discutat despre solicitarea DNA, atât președintele acestui for, Călin Popescu Tăriceanu, cât și vicepreședintele social-democrat Ioan Chelaru susținând că DNA nu a respectat procedurile referitoare la comunicarea între instituții, invocând faptul că cererea procurorilor trebuia trimisă prin intermediul Ministerului Justiției.
Aceleași argumente au fost invocate și de președintele PSD, premierul Victor Ponta. Duminică seara, într-o emisiune televizată, Ponta a susținut că l-a atenţionat pe ministrul Justiţiei că cererea „unui procuror DNA” către Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Şova, încalcă regulile de procedură, iar ministrul l-a asigurat că va vorbi cu procurorul general.
”Aici e vorba de respect între instituţii. Senatorii nu sunt angajaţii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajaţii Senatului”, a susținut Ponta.
Tăriceanu, obligat să își asume singur votul în cazul Șova
Tot luni, plenul Senatului a respins proiectul de hotărâre prin care se consemna controversatul vot din 25 martie asupra solicitării DNA în cazul social-democratului Dan Șova.
Senatul trebuia să pună în aplicare decizia Curții Constituționale care obligă această cameră să redacteze și să publice în Monitorul Oficial hotărârea privind votul de ridicare a imunității senatorului PSD Dan Șova, pentru care DNA a cerut arestarea preventivă, fiind urmărit penal pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu.
Proiectul de hotărâre a întrunit doar 2 voturi „pentru”, 43 de abţineri şi 68 de voturi „împotrivă”, ceea ce înseamnă că Tăriceanu va fi nevoit să-și asume singur votul din 25 martie.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că este obligatorie însă redactarea unui alt proiect de hotărâre în conformitate cu rezultatul votului din 25 martie și ca urmare a deciziei Curții Constituționale.
„Propunerea formulată de Biroul Permanent a fost respinsă, pe cale de consecinţă cealaltă hotărâre pe care o aveţi în mapă o voi semna şi o voi transmite la Monitorul Oficial”, a precizat Tăriceanu în plen.
Proiectul de hotărâre supus luni plenului constata că în urma votului din 25 martie nu au fost întrunite condiţiile pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul senatorului Dan Şova, potrivit dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi dispoziţiilor art. 173 din Regulamentul Senatului, în vigoare la 25 martie, dar aflate în contradicție cu prevederile constituționale.
PNL a depus deja o plângere penală împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, pe fondul disputei referitoare la votul în acest caz.