DNA a început urmărirea penală față de Gabriel Oprea - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

DNA a început urmărirea penală față de Gabriel Oprea

5 februarie, 2016

coloane oficialeProcurorii anticorupție au început vineri urmărirea penală față de Gabriel Oprea pentru două fapte de abuz în serviciu în dosarul coloanelor oficiale, după ce fostul ministru de Interne s-a prezentat la DNA.

Gabriel Oprea este acuzat de:

  • abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere (coloanele oficiale de care a beneficiat el)
  • abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutier

La ieșirea din sediul central al DNA, Gabriel Oprea nu a dorit să facă prea multe declarații, dar a reamintit că ordinul de ministru, clasificat, datând de dinainte de 2000 și care, în opinia sa, îi oferea baza legală pentru folosirea coloanelor oficiale: „Este o anchetă în curs şi nu pot să spun foarte multe lucruri. Când am fost numit ministru de Interne exista un mecanism, un plan de măsuri, încă dinainte de 2000, prevăzute de lege, în care ministrii de interne şi ministrii de stat, vicepremierii, aveau o maşină de poliţie care îi însoţea„, a declarat Gabriel Oprea.


Ordinul la care se referă liderul UNPR se baza însă pe o lege care s-a schimbat de câteva ori de atunci, așa încât era caduc de foarte multă vreme.

Senatorii au încuvințat miercuri, cu 102 voturi pentru, solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a fostului vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Scandalul coloanelor oficiale a izbucnit după moartea polițistului Bogdan Gigina, pe data de 20 octombrie 2015, care însoțea coloana oficială a vicepremierului în București.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 26 octombrie 2015 că a avut o întâlnire, la Cotroceni, cu vicepremierul Gabriel Oprea, pe care l-a sfătuit să-și dea demisia „pentru proasta gestionare” a crizei apărute după moartea polițistului Bogdan Gigina.


La câteva ore după ce șeful statului îi solicitase demisia, vicepremierul Gabriel Oprea a anunțat într-un comunicat că nu va demisiona întrucât nu se simte vinovat. Era prima reacție a vicepremierului Gabriel Oprea referitoare la accidentul produs pe 20 octombrie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În săptămâna scursă de la accident, în presă au apărut mai multe declarații date sub protecția anonimatului potrivit cărora ministrul Oprea se deplasa zilnic în coloană oficială, iar în seara respectivă nu venea de la un eveniment de securitate națională, cum a pretins MAI, ci de la un restaurant.

Acest scandal a dus și la demisia procurorului general Tiberiu Nițu, celălalt beneficiar al coloanelor oficiale ilegale.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr