duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 august, 2018

Războiul comercial dintre China și SUA escaladează, după ce fiecare a impus joi taxe vamale de 25% pentru noi produse. Măsurile sunt luate chiar în timpul celor două zile de discuţii care au loc la Washington în încercarea de a pune capăt războiului comercial dintre primele două puteri economice ale lumii.

Parteaz chineză se declara optimistă la începutul negocierilor, în timp ce preşedintele american Donald Trump s-a arătat mai circumspect, afirmând că „nu se aşteaptă la mare lucru” de pe urma discuțiilor.

Începând cu ora 4:01 GMT, SUA aplică un procent de 25% pe produse din China în valoare totală de 50 de miliarde de dolari. Agenţia de presă Xinhua a informat că simultan au intrat în vigoare tarife vamale chineze de 25% pentru mărfuri americane de o valoare similară. Printre altele, sunt vizate de noile tarife motocicletele Harley-Davidson, bourbonul, sucul de portocale.


Pentru administraţia Trump, care acuză China de practici incorecte şi furt de proprietate intelectuală, obiectivul rămâne intensificarea presiunilor asupra gigantului asiatic pentru ca acesta să îşi reducă excedentul comercial colosal pe care îl înregistrează în relaţia cu SUA.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

SUA înregistrează în relaţia cu China un deficit comercial anul de 335 miliarde de dolari. Chiar dacă sunt excedente la schimburile de servicii, americanii înregistrează un deficit mai mare, de 375 miliarde de dolari, la capitolul bunuri.

Trump a ameninţat că va impune tarife vamale suplimentare asupra tuturor celor aproximativ 500 de miliarde de dolari de produse chineze exportate anual spre SUA, dacă Beijingul nu acceptă o modificare substanţială a practicilor sale în domeniul proprietăţii intelectuale, a programelor de subvenţii industriale şi nu cumpără mai multe bunuri americane. Cifra de 500 de miliarde de dolari este mult mai mare decât valoarea bunurilor importate de China din SUA, dând naştere la îngrijorări că Beijingul ar putea avea în vedere şi alte represalii precum îngreunarea activităţii firmelor americane în China sau permiţând yuanului să se deprecieze şi mai mult pentru a-i sprijini pe exportatorii chinezi.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: