Islanda comemorează duminică dispariția ghețarului Okjokull, cel dintâi căzut victimă încălzirii globale, printr-o ceremonie la care participă primul ministru al țării și invitați din mediul politic și universitar internațional și de la Națiunile Unite, potrivit Deutsche Welle.
Topirea ghețarului Okjokull, din vestul insulei din vecinătatea arctică este considerată un indiciu al efectelor schimbărilor climatice.
Okjokull („ghețarul ok” în limba islandeză) a fost primul ghețar important din Islanda care și-a pierdut catalogarea ca formațiune de gheață, în 2014. În 1890, Okjokull acoperea 16 kilometri pătrați dar, în 2012, nu mai avea decât 700 de metri pătrați.
Ceremonia de comemorare este inițiativa cercetătorilor locali și a colegilor lor de la Rice University din SUA.
„Monumentul acesta va fi cel dintâi dedicat unui ghețar pierdut din cauza schimbării climei oriunde în lume” a declarat Cymene Howe, profesor de antropologie la Universitatea Rice.
Comemorarea ghețarului Okjokull atrage atenția și asupra faptului că „nu tot ce a „îndeplinit” umanitatea este și ceva cu care ne-am putea mândri”.
Savanții avertizează că 400 de ghețari din Islanda riscă să aibă aceeași soartă și pot să se topească până în anul 2200. În prezent, în Islanda dispar aproximativ 11 miliarde de tone de gheață pe an, arată studiile.
Aproape jumătate dintre siturile protejate din lume se estimează că vor rămâne fără ghețari până în 2100, dacă efectul de seră provocat de emisiile de gaze continuă la rata actuală, potrivit The International Union for Conservation of Nature.
Turismul este unul dintre domeniile majore ale economiei islandeze. Nu mai puțin de 2.3 milioane de turiști vizitând Islanda în fiecare an, cei mai mulți dintre aceștia venind ca să admire ghețarii